01. januar 2016

Osten skal tilbage på brødet

En EU-støttet kampagne med titlen ’Ost & ko’ skal over de næste tre år øge danskernes forbrug af de gule hverdagsoste.

Mens danskernes forbrug af specialoste gennem de senere år er vokset, har dagligdagsosten – den gule skæreost – oplevet en faldende afsætning. ”Det er på gul ost, den største volumen ligger, og den må vi ikke tabe,” siger marketing manager i Mejeriforeningen Lars Witt Jensen. Det faldende forbrug skyldes ifølge Lars Witt et generationsskifte, idet de unge ikke spiser ost på brød i samme omfang som de ældre. Den udvikling skal kampagnen Ost & ko, der blev skudt i gang den 23. september, gerne være med til at vende.

Lokal og europæisk kampagne

Sidste år blev der sat fokus på danbo-osten med hjemmesiden vildmedost.dk, og det er den kampagne, der nu bliver fulgt op. Lars Witt understreger, at der ikke er tale om en ernæringskampagne. ”Det er en kampagne, der skal øge kendskabet til blandt andet ostens historie, kultur og dens kulinariske værdi og derigennem styrke interessen for og forbruget af de gule skæreoste.” Kampagnen henvender sig til en bred målgruppe, men retter sig i stil og tone særligt mod mad-professionelle. Den får sin egen hjemmeside, ostogko.dk, og kører også på Facebook. Kommunikationsrådgiverne Rasmus Holmgård og Marie Jeng er blevet hyret til at drive kampagne aktiviteterne. Dertil kommer en række events, blandt andet vil pressen blive inviteret med til International FOOD Contest i Herning i november. Der vil dog også blive trykt en inspirationsbrochure i 180.000 eksemplarer, der skal bruges som indstik i magasiner, og som mejerierne kan bruge i deres markedsføring. Kampagnen, som EU støtter med 50 pct., har også en europæisk dimension, idet fire lande deltager. Ud over Danmark oplever Frankrig, Irland og Nordirland også, at forbruget af hverdagsosten falder, og de fire lande står nu sammen om den fælles del af kampagnen, der blandt andet omfatter tre symposier, hvor tre forskellige emner vil blive taget op. Det første symposie afholdes i oktober i Paris, i 2016 bliver det i København og i 2017 i Dublin eller Belfast.

Efterspurgt af medlemmerne

Det er medlemmer af Mejeriforeningen, der har efterspurgt en indsats på området, og det er vigtigt, at medlemsvirksomhederne vil tage kampagnen til sig, understreger Lars Witt. ”Vi håber selvfølgelig, at de vil bruge materialet i deres markedsføring, og vi håber især, at de vil komme med input til, hvilke emner der skal tages op, for kampagnen er ’dynamisk’. Det vil sige, at det ikke er helt fastlagt, hvad indholdet skal være i kampagnens år to og tre. Endelig må de også rigtig gerne være aktive i de events, der arrangeres i forbindelse med kampagnen. En fælles indsats skulle gerne styrke afsætningen,” slutter han. Flere gange i løbet af de tre år kampagnen løber, vil der blive foretaget målinger for at se, om forbruget af dagligdagsost stiger.