01. januar 2016

Mejeriprodukter mod sult, fedme og sygdom

SUNDHED OG ERNÆRING Mælkeprotein er en central ingrediens i kampen mod sult og fejlernæring – og i forebyggelsen af hjerte-kar-sygdomme.

”Mælk og mejeriprodukter til forebyggelse og behandling af underernærede børn i lavindkomst lande” var emnet for professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet Kim Fleicher Michaelsens indlæg under temaet Sundhed og ernæring på Mejeriforskningens Dag. Han lagde ud med at fremlægge tal for hvor mange millioner børn, der på verdensplan enten dør af eller lider under fejl- og underernæring, og gennemgik herefter de tilgængelige fødevareprodukter i nødhjælpsarbejdet. Hans konklusion var, at mælkeprotein er en central ingrediens, fordi det beviseligt stimulerer væksten. Men tilsætning af mælkeprotein gør også produkterne dyrere. Derfor forskes der i øjeblikket i, hvor meget/lidt mælkeprotein der er nødvendigt i disse produkter.

Valleprotein mod hjerte-kar-sygdom

’Mælkefedt – protein og metabolisk syndrom’ var titlen på professor Kjeld Hermansens indlæg. Han er forsker ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital med fokus på forebyggelse og behandling af type 2-diabetes og forstadiet hertil (metabolisk syndrom), der blandt andet er karakteriseret ved ’æblefedme’ (fedtet er koncentreret omkring maven). Mennesker med æblefedme har fem gange så stor risiko for at udvikle type 2-diabetes og dobbelt så stor risiko for hjerte-kar-sygdomme. Kjeld Hermansen påviste, at indtagelsen af fedtfattige mejeriprodukter er med til at nedsætte risikoen for type 2-diabetes. Han var blandt andet optaget af, at det mættede fedt i mælken består af mange forskellige slags fedtsyrer, og fremhævede de mellemkædede, mættede fedtsyrer som positive i forhold til vægt, glukose- og fedtomsætning. I et stort interventionsforsøg med deltagelse af mennesker med æblefedme har Kjeld Hermansen og kolleger for nylig fundet frem til, at et valletilskud i kosten markant reducerede såkaldt Apo B-48 i kroppen (en markør for risiko for hjerte-kar-sygdom) til sammenligning med tilskud af kasein.

Ost reducerer kolesterol

Under overskriften ’Er der plads til ost i en hjerterigtig kost’, præsenterede lektor Tine Tholstrup, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet (KU) sin seneste forskning baseret på et stort, kontrolleret kostinterventionsforsøg. Resultaterne viser, at selv store, daglige mængder gul ost ikke hæver blodets kolesterol sammenlignet med smør. Men endnu mere overraskende, så blev forsøgspersonernes kolesterol også reduceret under osteforsøget i sammenligning med deres oprindelige, daglige kost. Et højt indhold af såkaldt LDH-kolesterol forbindes med risikoen for hjerte-kar-sygdomme, men Tine Tholstrup fandt, at ost omvendt kan være med til at reducere nogle typer af hjerte-kar-sygdomme. ”Det er svært at være pessimistisk i forhold til ost,” konkluderede hun.