01. januar 2016

Mejeribranchen: Vi står ikke i vejen for mere biogas

Hvis affaldet er sorteret ordentligt, vil vi gerne bakke op om, at husholdningsaffald kan anvendes til produktion af biogas, lyder meldingen fra Mejeriforeningens direktør. Mejeribranchen er for nylig blevet kritiseret for at stå i vejen for en øget produktion af biogas i Danmark.

Antallet af biogasanlæg i Danmark stiger i øjeblikket – til gavn for miljø og klima. Og hvis blot anlæggene kunne få lov til at bruge danskernes madaffald i produktionen af den grønne energi, ville landet kunne ’løfte biogas til nye højder’, som Det Økologiske Råd skriver i en pressemeddelelse. Men det kan desværre ikke lade sig gøre, pointerer Rådet. Og det er mejeribranchens skyld. En særlig mejeriregel forbyder nemlig mælkeproducenter at anvende gødning, som stammer fra biogasanlæg, der har fået tilført madaffald fra husholdninger. Dermed undergraves økonomien i biogasproduktionen.

I Mejeriforeningen er direktør Jørgen Hald Christensen noget uforstående overfor kritikken fra Det Økologiske Råd.

”Mejeribranchen har ingen problemer med, at danske mælkeproducenter anvender gødning fra biogasanlæg, der bruger madaffald i produktionen. Vi skal bare være sikre på, at der er tale om madaffald. Og det kan vi desværre ikke i øjeblikket, hvor stort set ingen i Danmark sorterer deres husholdningsaffald,” forklarer han.

”Men så snart der bliver etableret nogle ordninger med sortering af husholdningsaffald, der sikrer, at det organiske affald vitterligt er organisk og ikke indeholder farlige stoffer, så bakker vi 100 pct. op. Hvilket vi flere gange har gjort Det Økologiske Råd opmærksom på. Vi synes faktisk, at det er en fremragende idé at genanvende madaffald til produktion af energi.”

Jørgen Hald Christensen understreger, at forbuddet mod ’biogas-gødning’ på markerne skal betragtes som en sikring mod at der kommer ukendte og farlige stoffer i køernes foder og dermed i mælken og mejeriprodukterne.

”Det handler i sidste ende om sporbarhed og fødevaresikkerhed. Når forbrugerne i Danmark og udlandet sætter et dansk mejeriprodukt på bordet, skal de være fuldstændig sikre på, at de indtager en sund fødevare, der lever op til de strengeste krav om fødevaresikkerhed.”