01. januar 2016

Mælk i børnehøjde

Fødevarestyrelsen anbefaler, at daginstitutioner serverer mælk til børnenes frokost – men mange gør det ikke. Derfor lægger Mejeriforeningen nu op til en debat med forældre og ledelse i børnehaverne.

Hvad skal Rikke drikke? lyder spørgsmålet på den farverige tegning her på siden. Og som det fremgår af den enkle streg, skal Rikke drikke noget mælk, der løber lige ned i hendes knogler. Tegningen er fra en plakat, som Mejeriforeningen netop har sendt ud til alle landets børnehaver sammen med en brochure med argumenter for at servere mælk til børnenes frokost. ”Det skal betragtes som et debatoplæg, som ledere og bestyrelser forhåbentlig vil kunne bruge i deres diskussioner om institutionens kostpolitik,” siger marketingkoordinator Jan Hermansen, Mejeriforeningen. ”Vi har ikke noget ønske om at presse mælken ind i institutionerne, men vi synes, at vi har nogle pointer, som er værd at overveje. For eksempel at Fødevarestyrelsen rent faktisk anbefaler, at daginstitutioner hver dag serverer 1,5 dl mælk pr. barn.”

Mejeriforeningen har forud for kampagnen fået lavet en undersøgelse, der netop viste, at man i mange institutioner ikke var klar over Fødevarestyrelsens anbefaling om frokostmælk. Undersøgelsen viste også, at færre og færre institutioner har mælk på menuen til børnenes måltider. ”Fra Mejeriforeningens side håber vi, at vi kan være med til at sætte mælken på dagsordenen ude i institutionerne. Vi mener, det er vigtigt, at der er et tilbud om mælk i børnehaver og vuggestuer, da det her er første gang, børnene bliver introduceret for mad og drikkevarer uden for hjemmet.” ”Samtidig gør vi opmærksom på, at det giver god mening at fordele børnenes mælkeindtag henover dagen, da de ellers kan have svært ved at nå op på den anbefalede halve liter om dagen – eller også drikker de det hele på én gang, når de er kommet hjem og har ikke plads i maven til alle de andre gode næringsstoffer fra aftensmaden.”

Se det fulde billede af plakaten med den mælkedrikkende Rikke her