01. januar 2016

Kvoterne er væk – hvad så?

VOXPOP. Tre mejerier, en mælkeproducent og en rådgiver fortæller om de nye tider efter 1. april, hvor mælkekvotesystemet blev afskaffet.

Ventetid på mælketanke

Foto: SEGES 

2015 er et travlt år for specialkonsulent ved Seges, Helge Kromann, som rådgiver mælkeproducenter om blandt andet udvidelse af staldbygninger. ”Siden årsskiftet er der kommet rigtig mange henvendelser fra mælkeproducenter over hele landet, som gerne vil producere mere mælk,” fortæller Helge Kromann. ”Mange kan ikke udvide de fysiske rammer, men har måske mulighed for at lave plads til fx 20 køer ekstra og på den måde udnytte deres malkestald bedre. De får så typisk det problem, at deres mælketank bliver for lille, og jeg har været ude ved mange for at rådgive om placering af en ny og større mælketank. Faktisk er der i øjeblikket ventetid på tanke.” Helge Kromann fortæller videre, at rigtig mange mælkeproducenter har ansøgt om at få del i en pulje på 100 mio. kr. til moderniseringsstøtte, hvor der gives 20 pct. i støtte til udvidelser.

Køer og ansatte er oppe i gear

Foto: Robert Attermann/Red Star
Allerede hen over efteråret og vinteren begyndte en af landets største mælkeproducenter, I/S Rønhave ved Esbjerg, at sætte køerne op i foder og at malke tre i stedet for to gange i døgnet for at være klar til at producere løs efter kvoteophøret. Selskabet har 2100 malkekøer fordelt på fire gårde. ”Der er fyldt godt op alle steder, og hvis vi skal have flere køer, skal vi bygge nyt,” fortæller den ene af selskabets to ejere, Jørn Kjær Madsen. ”Vi har altså ikke fået flere køer her til 1. april, men vi har fokus på at lave mest muligt mælk med de køer, vi har. Før gjorde det ikke så meget, hvis en enkelt kos ydelse ikke var i top. Nu skal sådan en ko ud, for alle køer skal yde maksimalt.” Jørn Kjær Madsen forklarer, at også selskabets 45 ansatte skal bidrage til at øge produktio­nen, hvilket i høj grad skal ske gennem dygtiggørelse og ved at få indarbejdet bedre rutiner.

Status quo på Thise Mejeri

Foto: Flemming Jeppesen/Fokus
”Vi ligger på nøjagtig samme indvejningsmængde som i marts,” konstaterer mejerichef på Thise Mejeri, Poul Pedersen. Det kommer dog ikke som den store overraskelse for ham, at mejeriets andelshavere ikke har skruet op for produktionen efter kvoteophøret. ”Allerede sidste sommer lovede vi vores andelshavere, at acontoprisen ville blive hævet med 20 øre her i marts, for at de ikke skulle skære ned på deres produktion op til kvoteårets afslutning. Det betød, at de allerede i marts måned gav den fuld skrue.” Poul Pedersen regner med, at indvejningen begynder at stige nu, hvor køerne er kommet på græs. Han forventer således, at mejeriet vil modtage syv pct. ekstra mælk hen over resten af 2015.

Mammen Mejeri: Ikke den store forskel

Foto: Mammen Mejeri
”Vi har fået lidt mere mælk, og vi forventer, at der også vil komme noget mere hen over sommeren, men det er for tidligt at sige noget om, hvordan det vil udvikle sig.” Sådan lyder det fra direktør på Mammen Mejeri, Lars Staunsbæk, og han tilføjer: ”Den ekstra mælk, vi får nu, er det, mælkeproducenterne tidligere har hældt i kalvene for at holde sig under kvoten. Nu sender de al mælk til mejeriet.”

Arla: 700 ton mere mælk pr. dag

I Arla koordineres selskabets danske mælkeindsamling af Director Inbound Logistics Peter Sørensen. ”Efter den 1. april er vores indvejning steget med cirka seks pct., hvilket er lidt mindre, end vi havde forventet,” fortæller han. ”Det svarer til 700 ton mere mælk – eller 20 læs – om dagen. Som en konsekvens heraf har vi løbende justeret vores indsamlingsruter siden 1. april, og det vil fortsætte i den nærmeste fremtid.” ”Vi er blevet ringet op af flere andelshavere, som ikke længere har plads til mælken i deres gårdkøletank og derfor skal have afhentet mælk hver dag mod tidligere hver anden. Heldigvis har mange landmænd fået ja fra banken til at udvide køletanken på gården. Det ser jeg som et positivt tegn – en tro på fremtiden.”