01. januar 2016

Ingen grund til at tillade øget salg af rå mælk

FØDEVARESIKKERHED Chefkonsulent Claus Heggum, L&F, advarer mod at hæve grænsen for, hvor meget rå mælk den enkelte mælkeproducent må levere til forbrug. Vi risikerer at sætte danske mejeriprodukters gode image over styr, mener han.

Rå mælk er efter alt at dømme et efterspurgt produkt hos en række toprestauranter og blandt et stigende antal forbrugere. Men det er stadig kun en meget lille niché. Blandt andet fordi mælkeproducenterne kun må sælge max 70 liter om ugen fra ’stalddøren’. Og sådan bør det vedblive at være, mener chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Claus Heggum, som er en af mejeribranchens førende eksperter i fødevaresikkerhed. ”Der er ingen tvivl om, at kvaliteten af dansk mælk aldrig har været bedre, end den er i dag. Men når man ikke varmebehandler mælken, er der altså en risiko for, at den vil indeholde en række sygdomsfremkaldende bakterier, som mælk og mejeriprodukter i dag er forskånet for: Campylobacter, Listeria, E coli, Salmonella. Risikoen er lille, men den er der. Hvis man tillader salg af rå mælk i større omfang, øger man sandsynligheden for et større udbrud af fødevarebårne sygdomme i befolkning. Det ville være en katastrofe. Både for de ramte, men også for det gode image, som danske mejeriprodukter har her i landet og på eksportmarkederne. Forbrugerne i både ind- og udland betragter med rette vores produkter som sikre.”

Der er en reel risiko

Claus Heggum er helt på linje med Fødevareministeriet, der mener, at udbuddet af rå mælk bør holdes på det nuværende niveau. Han henviser blandt andet til EU’s agentur for fødevaresikkerhed, EFSA, som for nylig har offentliggjort en oversigt over sygdomstilfælde, som kan relateres til indtagelse af rå mælk. I perioden 2007-2012 blev der i hele EU registreret 27 ’udbrud’, hvor i alt godt 300 mennesker blev ramt. ”Det viser, at risikoen er reel. Grænsen for stalddørssalg på max 70 liter om ugen pr. mælkeproducent handler om at minimere den risiko. Hæver man grænsen, øger man risikoen. Så simpelt er det. Man kan bare forestille sig en situation, hvor flere tusinde liter rå mælk fra en hel besætning er inficeret med bakterier fra en enkelt ko. ”

Claus Heggum understreger samtidig, at fødevaresikkerheden ved produktion af de danske råmælksoste er på et helt andet niveau end for den rå drikkemælk. ”Her har man etableret et kontrolsystem og en række teknikker, der sikrer, at de modnede oste ikke indeholder uønskede bakterier,” siger han og tilføjer: ”Man vil for- holdsvis let kunne opnå samme grad af fødevaresikkerhed ved produktion af surmælksprodukter af rå mælk. Så det kan være, at råmælksyoghurt bliver det næste.”