01. januar 2016

Nærkontakt med mælken

EVENT Moderne mælkeproduktion og smagsprøver på mejeriprodukter trak tusindvis af gæster til Åbent Landbrug på Vejlskovgaard og Skovgaard.

Det er tredje søndag i september. Dagen, hvor landbrug over hele landet inviterer folk til at se, hvordan moderne fødevareproduktionen foregår.

Vejlskovgaard syd for Odder, ejet af Claus og Hans Jørgen Fenger, er én af 51 gårde, der deltager i Åbent Landbrug, og i formiddagstimerne kører bilerne nærmest i kortegefart de sidste kilometer mod gården.

Ud af de fyldte biler strømmer børn og voksne, unge og gamle. Lilli Bach Andersen, der er koordinator fra den lokale landboforening, registrerer antallet af gæster, og da dagen er omme, kan hun aflæse 3.500 klik i sit tælleapparat og kalde arrangementet en succes.

”Det fedeste er at opleve, hvor nysgerrige folk er, og hvor mange faglige spørgsmål de har. Jeg tror virkelig, alle har fået noget med hjem,” konkluderer hun.

Også på landsplan bliver årets Åbent Landbrug en succes med publikumsrekord på 86.388 besøgende, 20.000 flere end sidste år.

Køer og køer

På Vejlskovgaard er tilløbsstykket først og fremmest køerne i den nybyggede, højteknologiske og dyrevenlige løsdriftsstald. 430 malkekøer, der giver 12.500 liter mælk om dagen, som leves til Arlas mejeri i Gjesing. En lille del sælges desuden fra gårdens selvbetjente mælkeautomat.

Der er lange køer af gæster, som gerne vil smage mælken fra automaten – eller produkter fra Arlas stand, udformet som en kæmpe mælkekarton, hvorfra der langes tusindvis af smagsprøver over disken: Kakaomælk, ostehaps, A38 med mysli samt den nye A38-drik ’God start’.

Travlhed i Them

På Skovgaard ved Them er der også ’Åbent Landbrug’ med lige så mange gæster som på Vejlskovgaard.

”Det er helt vanvittigt så mange, der er kommet,” siger Hans Skovgaard, som ejer gården med sin hustru Joan Tarbensen.

Skovgard har 400 malkekøer og leverer mælk til Them Andelsmejeri, hvor Hans i øvrigt er formand. Gården producerer desuden slagtekvæg og slagtesvin på friland. Kødet sælges i gårdens velassorterede butik.

I dagens anledning er gårdspladsen omdannet til en regulær markedsplads med boder, udstillinger og smagsprøver fra lokale producenter. Blandt disse finder man Them Andelsmejeri, der for første gang deltager i Åbent Landbrug.

”Vi vil gerne støtte vores leverandører, ligesom vi gerne vil møde forbrugerne. Åbent Landbrug er et godt vindue for os. Vi uddeler smagsprøver på vores oste, blandt andet nogle nye, vi går og leger med, så vi kan få respons på, hvad folk synes om dem,” siger salgschef Erik Rasmussen, der har travlt med både ostehøvle og snakketøj. Det samme har kvalitets- og udviklingschef Bjarne Andersen, som via en lille udstilling fortæller og illustrerer, hvordan mejeriet fremstiller ost. Herudover hjælper han børnene med at lave ’mini-skoleoste’ – dvs. at dyppe små danbo-blokke i rødt, varmt voks.

Selv mejeriets tankvognschauffør kommer på ekstraarbejde, da han som sædvanligt afhenter mælk på gården og må se sig omringet af nysgerrige, der vil vide mere om mælkens vej fra ko til køledisk. En rejse, der på smukkeste vis bliver synliggjort denne solrige søndag i september. I Them, Odder og resten af Danmark. FAKTA … om Åbent Landbrug 51 gårde deltog i Åbent Landbrug 2014, som slog publikumsrekord med 86.388 gæster. Åbent Landbrug koordineres af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Landbo- og Familielandbrugsforeninger, virksomheder og brancheorganisationer.