01. januar 2016

Mælk er stadig sundt

VIDEN Danske forskere, DTU og Landbrug & Fødevarer maner til ro, efter at en ny svensk undersøgelse indikerer en sammenhæng mellem mælkeindtag og øget dødelighed.

’Mælk giver højere dødelighed og flere knoglebrud’, lød overskriften i Jyllands-Posten den 29. oktober. Andre medier tegnede lignende skrækscenarier i omtalen af en ny undersøgelse fra Uppsala Universitet i Sverige, der indikerer en sammenhæng mellem indtaget af mælk og øget dødelighed.

”Den svenske undersøgelse er interessant, men når vi kigger på hele den videnskabelige litteratur om mælk, mejeriprodukter og sundhed, er de svenske resultater i modstrid med de fleste andre resultater på området. Så en enkelt undersøgelse ændrer altså ikke på den grundlæggende holdning,” siger Merete Myrup Christensen, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer.

Undersøgelse siger intet om årsag og virkning

Studiet fra Uppsala Universitet er baseret på viden om kost- og motionsvaner hos 61.433 svenske kvinder i en periode på 20 år og 45.339 mænd i en periode på 11 år.

”Undersøgelsens styrke er, at den er så stor. Der er tale om en såkaldt kohorte-undersøgelse, altså en befolkningsundersøgelse, hvor man har samlet informationer om en gruppe menneskers kost- og motionsvaner og efterfølgende har sammenholdt disse med data om deltagernes sundhedstilstand – sygdomme, dødsfald etc.,” forklarer Merete Myrup Christensen.

”I undersøgelsen er deltagerne blevet bedt om at notere informationer om deres mad og motion. Men der er langt fra tale om daglige eller ugentlige registreringer – eksempelvis er kvinderne i løbet af de 20 år kun to gange blevet spurgt til deres forbrug af mejeriprodukter,” fortæller Merete Myrup Christensen og fortsætter:

”Formålet med et kohorte-studie er at pege på mulige sammenhænge, men hvis man skal sige noget om årsag og virkning, skal man gå i dybden og lave såkaldte interventionsstudier,” siger hun.

Hun bemærker samtidig, at forskerne bag undersøgelsen selv understreger, at de ikke kan konkludere en sammenhæng mellem mælk og dødelighed, men blot indikerer, at der måske er et link, der bør studeres nærmere.

Merete Myrup Christensen peger på, at nylige undersøgelser fra bl.a. Holland og England viser en meget tydelig sammenhæng mellem mælkeindtag og reduceret dødelighed. Altså det stik modsatte af den svenske undersøgelse. Samme pointe har professor Arne Astrup, institutleder på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

”Der findes faktisk 17 tilsvarende undersøgelser fra rundt om i verden, som amerikanske forskere har samlet til én konklusion, der viser det stik modsatte, nemlig at mælk og mejeriprodukter nedsætter forekomsten af hjerte-karsygdomme og også nedsætter dødeligheden. Så der er noget mystisk ved den svenske undersøgelse, som jeg ikke mener, man kan tillægge nogen betydning,” udtalte han i DR’s Madmagasinet den 18. nov.

Slå koldt vand i blodet

Den svenske undersøgelse har også været til debat i en længere artikel på L&F-hjemmesiden voresmad.dk. Heri siger Gitte Gross, chef for Afdelingen for Ernæring på DTU Fødevareinstituttet:

”Som forbruger skal man slå koldt vand i blodet. Der kommer meget ofte nye undersøgelser, der peger i forskellige retninger, og vi samler jævnligt op på de her ting. Som hovedregel tager vi aldrig bare én undersøgelse og ændrer vores anbefalinger ud fra den. Anbefalinger bliver skabt på et grundlag, der tager højde for både fordele og ulemper og undersøgelsernes kvalitet,” siger hun og fastholder hermed, at vi roligt og gerne kan drikke en halv liter mælk om dagen.