01. januar 2016

Madfest for en forsømt generation

MÅLGRUPPE Næsten 10.000 besøgende var forbi årets Arla Food Fest i Kongens Have. Her smagte, bagte, rørte og hørte børn og unge sig til ny viden og lyst til at lave mad. Forældregenerationen har forsømt at lære deres børn at lave mad, og der ligger en opgave i at få madglæden tilbage, mener Arla.

Regnen siler ned over Kongens Have og Arla Food Fest i København. Det har dog ikke fået de besøgende til at holde sig væk. Næsten 10.00 lagde vejen forbi i løbet af de to dage, arrangementet kørte. Under en af paraplyerne er 10-årige Emma, der har sine forældre Anders og Nina Rysgaard med.

”Jeg kan godt lide at lave mad. Især risengrød, men jeg kan lide det meste. Bare ikke tomater,” siger Emma Rysgaard, der er på vej gennem Smagshjulet, hvor hun smager på sødt, surt, bittert, salt og umami.

Hun har smagt citroner, pærer, salater, saltflager og er nu kommet til den lidt mere mystiske umami, hvor netop tomater er på menuen og får hendes næse til at rynke. Derhjemme er Emma Rysgaard næsten dagligt med i køkkenet, hvor hun sammen med sin mor står for familiens aftensmåltid. Ikke fordi hun skal, men fordi hun har lyst.

Arla: Vi vil være venner med de unge

Madglade børn og unge med lyst til at gå i køkkenet bliver ellers mindre og mindre almindeligt i Danmark, fortæller Anja Søholm, eventchef i Arla. Den udvikling er netop baggrunden for Arla Food Fest, hvor børn og unge skal lære mere om mad og gennem leg få lyst til at gå med mor eller far i køkkenet derhjemme:

”Min generation har svigtet, for vi har lært at lave mad, men vi har ikke lært det fra os. Målet med Arla Food Fest er derfor, at alle børn skal gå hjem og have lært noget om at lave mad og med en større lyst til at komme med i køkkenet,” siger hun.

Popstjerne trækker unge til

Arla Food Fest forsøger med et alsidigt program at appellere til en bred gruppe af børnefamilier. For eksempel har popstjernen Christopher tiltrukket rigtig mange unge, som måske ellers ikke ville dukke op til en madfestival, fortæller PR Manager Rikke H. Mandsholm:

”Det er helt nyt for Arla at lave noget, hvor folk ligger og overnatter for at komme først ind til vores arrangementer. Desværre har det nok ikke noget med vores produkter at gøre.”

Selv om det måske er musikken, der er trækplaster for disse unge, får de alligevel lært noget om mad til Arla Food Fest, mener hun.

”Da tøserne kom løbende hen over pladsen, var de helt vilde over, at der stod en ko midt i det hele. De havde vist aldrig set en ko før og spurgte ivrigt til, om de måtte klappe den. Deres nysgerrighed blev pirret, og jeg er også sikker på, at de i løbet af dagen kommer rundt i boderne på pladsen og får nogle sjove aha-oplevelser.”

Kyndig kniv på skærebrættet

Familien Rysgaard er gået videre fra Smagshjulet, og Emma finder gang på gang boder, som hun bare må prøve. Hun sætter forældrene på plads i et vendespil, og senere viser Emma sine evner med en grøntsagskniv, mens hun kyndigt skærer selleri og æbler ud til en sund juice.

”Hun er faktisk ret god i et køkken, og hendes frikadeller er rigtig gode,” siger Anders Rysgaard om sin storsmilende datter.

”Mit trick er at bruge en ske. Så bliver det meget nemmere at forme frikadellerne helt ens,” forklarer Emma Rysgaard, der allerede er på vej videre til næste bod.