01. januar 2016

Klar besked om mad til børn

BARNEMAD Mejeriforeningen bag nyt informationsmateriale til forældre, der gerne vil have korte og overskuelige svar på spørgsmål om børnemad.

I slutningen af marts lancerer Mejeriforeningen et nyt informationsmateriale om mad til børn. Materialet består af et hæfte med gode råd – fra skemad til madpakke - samt nogle medfølgende plancher, der i skemaform giver et overblik over, hvilken mad barnet har brug for i forskellige aldersgrupper fra 0- til 6-årsalderen. De trykte udgivelser understøttes af en hjemmeside, der er tilpasset smartphone og tablets.

”Alle forældre interesserer sig for mad til deres børn, og der findes rigtigt mange tilbud til de forældre, som ønsker at fordybe sig, men mange opgiver efter at have læst få sider i en tyk bog. Det er dem, vi gerne vil nå med dette materiale,” forklarer chefrådgiver i Landbrug & Fødevarer Susan Rønholt Vasegaard, der har det redaktionelle ansvar.

Hæftet, plancherne og hjemmesiden henvender sig altså til unge forældre, typisk med en kortvarig uddannelse, der ikke er traditionelle læsere, men i stedet bruger mobiltelefon, tablet eller computer til at få deres informationer, ligesom Susan Rønholt Vasegaard mener, at materialet appellerer til mange fædre, der ønsker kort og kontant information.

Ikke kun nyt fokus, men også nyt indhold

’Mad til børn’ er en erstatning for Mejeriforeningens tidligere materiale om børnemad, der med års mellemrum er blevet revideret.

”Mejeriforeningen har en tradition for at rådgive om børnemad, dels fordi mælk er centralt i barnets kost, og dels fordi vi har erfaret, at vores informationsmateriale er meget populært blandt sundhedsplejersker og forældre,” fortæller Susan Rønholt Vasegaard.

Som nævnt er form og fokus helt nyt, men derudover byder 2014-materialet også på indholdsmæssige nyheder.

”Folk gider ikke kun læse om mælk, derfor vil vi gerne hele tallerkenen rundt med gode kostråd. Vi tager desuden hul på et emne som kræsenhed og knytter an til, at familien spiser sammen, så barnet får en god oplevelse og sin nysgerrig over for maden stimuleret ved måltidet og samværet,” siger hun.

Vand i børnehaven

Modsat tidligere handler den nye udgivelse ikke kun om barnets første år. Der er således tilføjet et afsnit om mad til børn mellem tre og seks år, hvor barnet kan spise som resten af familien.

”Når barnet kommer i børnehave, bliver mælken erstattet med vand – af sparehensyn eller andre grunde. Børnene bliver altså vænnet til at drikke vand og fravælger senere skolemælken. Mejeriforeningen vil gerne være med til at fastholde, at mælken spiller en vigtig rolle hele vejen gennem livet,” forklarer Susan Rønholt Vasegaard, men understreger samtidig, at det først og fremmest er vigtigt, at Mejeriforeningens materiale er troværdigt.

’Mad til børn’ er udarbejdet i samarbejde med en klinisk diætist og tre sundhedsplejersker, og alle anvisninger er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger om sund mad til spædbørn og småbørn. Hæftet uddeles til forældrene via sundhedsplejen, men andre kan naturligvis også få eksemplarer ved henvendelse til Mejeriforeningen.