01. januar 2016

Eksklusiv hedvin vandt fødevarepris

’Overraskende lækker smag’, lød dommerens kommentar til hedvinen ’Utopia’ fra Kelleris Vingård, som onsdag vandt årets IFC-pris på International FOOD Contest i Herning. Der er kun fremstillet 220 flasker af vinen, som er lagret på egetræsfade i tre år.

Den danske hedvin ’Utopia’ fra Kelleris Vingaard er noget for sig. Der findes kun 220 flasker af vinen, som er fremstillet på basis af en enkelt druesort og lagret i tre år på nye, amerikanske egetræsfade.

Onsdag eftermiddag blev den eksklusive hedvin hædret med IFC-prisen i konkurrence med 135 andre føde- og drikkevarer under International FOOD Contest.

”Overraskende lækker smag, flot udseende og en spændende idé med vin på Rondo-druen forstærket med vin-destillat,” lød dommernes begrundelse for at kåre den danske hedvin som årets prisvinder.

Normalt indgår Rondo-druen (en rødvindrue) sammen med andre druer, når man fremstiller vin. For at hæve alkoholprocenten til hedvinsniveau (ca. 20 pct.) er ’Utopia’ undervejs i produktionsprocessen tilsat et destillat af en anden vin fra samme gård.

Mere vin på vej

Idémanden bag ’Utopia’ er vinbonde og indehaver af Kelleris Vingaard, Søren Hartvig Jensen.

”Jeg er meget beæret over at få prisen”, siger han. ”Personligt er jeg meget tilfreds med vinen, men det giver noget ekstra at få den form for anerkendelse fra specialister udefra. Det har stor betydning, at man kan præsentere en sådan pris for omverdenen, for kunderne.”

Produktionen af ’Utopia’ startede som et eksperiment i 2009. De første 220 flasker vin er stort set alle solgt, men Søren Hartvig Jensen har dog allerede gang i en ny og større produktion på cirka 1.000 flasker.

IFC-prisen blev indstiftet under International FOOD Contest sidste år. Formålet med prisen er at hædre et produkt, som skiller sig ud inden for kriterierne ’helhed, nydelse, udseende og historie’ – på tværs af de forskellige fødevarekategorier (øl, vin, fisk, krydderurter etc.). Dommerpanelet bestod i år af sensoriker Lisbeth Ankersen, InnovaConsult, køkkenchef Steen Manegway, ISS Facility Service A/S, og chefkonsulent Winnie Pauli, Landbrug & Fødevarer.