01. januar 2016

Den helt store skolefest

JUBILÆUM Mejeriernes Skolemælksordning er med til at fejre, at danske børn de sidste 200 år har haft både ret og pligt til at gå i skole.

I 1814 underskrev Danmarks daværende konge, Frederik den 6., en række skolelove, som betød, at der blev indført syv års undervisningspligt for alle danske børn. Under overskriften ’Skole i 200 år’ bliver der i løbet af året sat fokus på forskellige emner om skolens historie. Et af temaerne er ’skolemad og sundhed’, som Mejeriernes Skolemælksordning er involveret i.

”Skoleelever har kunnet få mælk til deres frokost gennem rigtigt mange år, og siden 1991 har de fleste elever fået mælken gennem Skolemælksordningen. Vi føler derfor, at vi er en naturlig del af skoledagen,” siger Jan Hermansen, leder af Mejeriernes Skolemælksordning, og fortsætter:

”Vi har valgt at markere jubilæet med en skolefest, og her i foråret lancerer vi en konkurrence, hvor præmien er en skolefest med alt, hvad dertil hører. Desuden arbejder vi i øjeblikket på noget inspirationsmateriale, så alle andre skoler også kan holde en ordentlig fest, blandt andet med sjove mælkedrikke,” fortæller Jan Hermansen.

Festen skal holdes i forbindelse med en landsdækkende temauge i uge 41, hvor ’Skole i 200 år’ lægger op til, at man på skolerne kan fordybe sig i skolens fortid, nutid og fremtid. Skolemælk er desuden med som sponsor af Skolernes Sangdag den 11. april.

Der er netop udgivet et hæfte med inspiration til at holde sangdagen på skolerne, ligesom der vil blive uddelt skolemælk til at smøre stemmerne med i forbindelse med en særlig jubilæumskoncert fra DR’s koncerthus på selve dagen.

Man kan læse mere om jubilæet på www.skole200.dk.

Historisk skolemælk

Allerede fra slutningen af 1800-tallet begyndte velgørende foreninger at tilbyde fattige elever gratis mad og mælk i skolen.
Senere – fra midten af 1900-tallet – begyndte mange skoler at få mælken leveret fra grossister eller direkte fra et mejeri, og nu skulle eleverne selv betale for mælken.
I 1991 blev Mejeriernes Skolemælksordning startet som et pilotprojekt, og i dag er knap 70 pct. af landets skoler med i ordningen.