01. januar 2016

Arla hædret med dansk eksportpris

Sammen med fire andre virksomheder modtog Arla Foods torsdag Kong Frederik den Niendes Hæderspris for ’fortjenstfuld indsats for dansk eksport’.

Aldrig har Arla solgt så meget dansk-produceret ost, smør, mælkepulver og andre mejeriprodukter uden for Danmarks grænser som nu. Eksporten er steget markant i løbet af de seneste fem år, hvor Arlas samlede omsætning er vokset med 25 milliarder kroner på verdensplan.

Det er på grund af denne vækst, at Arla nu tildeles Kong Frederik den Niendes Hæderspris for ’fortjenstfuld indsats for dansk eksport’. Prisen blev overrakt torsdag eftermiddag af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik på Kongeskibet Dannebrog, hvor Executive Vice President Finn Hansen tog imod prisen på vegne af mejeriselskabet.

Ud over Arla blev fire andre danske virksomheder tildelt den royale hæderspris: Zebra, Weibel Scientific, Dansk Smykkekunst og 3Shape Holding.

”Ansatte og andelshavere kan være stolte”

”Det er en ære at blive anerkendt med en så traditionsrig eksportpris som denne. Det er en hæder, som både vores andelshavere og medarbejdere kan være stolte af. I Arla ser vi ikke længere os selv som et rent dansk selskab, da vi i dag ejes af landmænd i seks lande i Nordeuropa, men vores mangeårige rødder i Danmark er stærke og derfor betyder en pris som denne meget for os,” siger Executive Vice President Finn Hansen, som er ansvarlig for Arlas internationale forretning.

Sikrer danske jobs

Det er især markeder som Mellemøsten, Storbritannien, Tyskland, Rusland og Kina, der aftager dansk-producerede mejeriprodukter fra Arla, men en række nye eksportmarkeder i Sydøstasien og Afrika byder sig til i de kommende år.

Arlas voksende eksport skaber mere produktion og sikrer jobs i Danmark, mens det samtidig bidrager positivt til danske mælkeproducenters virksomheder på gårdene, hvilket også skaber arbejde for hundredvis af små og mellemstore virksomheder, der servicerer deres drift.

”Hvert fjerde danske job afhænger af Danmarks eksport, så det er rigtig godt nyt, når danske virksomheder klarer sig godt ude i verden. Virksomhederne har fortjent den hæder, det er at modtage eksportprisen. De har alle gjort det bemærkelsesværdigt godt på eksportmarkederne og har formået at øge deres samlede eksport,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen i en kommentar til prisoverrækkelserne.

Fakta om eksportprisen

’Kong Frederik den Niendes Hæderspris for fortjenstfuld indsats for dansk eksport’ blev indstiftet i 1970 ved en kongelig resolution med det formål at fremme, understøtte og opmuntre eksporten af danske varer og tjensteydelser.

Hædersprisen uddeles en gang årligt og overrækkes af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, der er formand for Komiteen for Kong Frederik den Niendes Hæderspris. Eksportrådet i Udenrigsministeriet er sekretariat for komiteen.