18. september 2023

66.000 så hvor mælken kommer fra

37 mælkeproducenter og to mejerier bød velkommen til Åbent Landbrug søndag den 17. september. En af gårdene var Mammen-leverandøren Højgård, hvor 2.500 gæster fik et indblik i konventionel mælkeproduktion.

Ko-klapning, malkerobotter og ostesmagning var blot nogle af de ting besøgende kunne opleve hos mælkeproducenterne og mejerierne til årets Åbent Landbrug.

Søndag den 17. september slog 37 mælkeproducenter fra fire mejerier Arla, Mammen, Them og Øllingegård stalddørene op. I alt var der 66.000 gæster, som besøgte en gård med mælkeproduktion.

En af de 37 mælkeproducenter, som bød indenfor, var Højgård ved Kjellerup mellem Viborg og Silkeborg. Højgård er leverandør til Mammen Mejerierne og drives af familien Jacobsen, som for første gang var med ved Åbent Landbrug.

Robotterne er flyttet ind

I stalden kunne man møde Højgårds nye ’medarbejdere’. Højgård har inden for det sidste halve år opsat fire malkerobotter og to skraberobotter. Familier stod i kø for at komme ind og kigge på indersiden af malkerobotten. Her kunne børn og voksne følge malkningen, som robotten selv klarer. På en lille skærm kunne de besøgende følge med i, hvor mange kg mælk koen gav under malkningen.

Vil vise det gode ved konventionelt landbrug

For værtsparret Susanne og Carsten Jacobsen er det vigtigt at vise gæsterne, hvordan man arbejder på en typisk konventionel gård.

”Vi vil gerne være med til at fortælle om landbruget og give det konventionelle et godt image”, fortæller Carsten Jacobsen.

Højgård havde fanget mange gæsters interesse. I løbet af dagen lagde 2.500 besøgende vejen forbi gården ved Kjellerup, og værterne var positivt overraskede over deres første gang som værter til Åbent Landbrug.

”Det er gået over al forventning! Det er lidt særligt at se så mange mennesker, som rent faktisk gider at sætte sig i bilen for at komme herud”, fortæller Susanne Jacobsen.

”Jeg havde nok ikke regnet med, at der kom så mange”, tilføjer Carsten Jacobsen.

Masser af landbrugsaktiviteter

Værterne på gården havde, sammen med andre virksomheder, sørget for masser af aktiviteter for hele familien på dagen. Legeområde med et halmballetårn og rutsjebane til de små og smagsprøver fra Mammen Mejeri var blandt de tiltag, der var til arrangementet.

På en bænk ved legeområdet sidder 6-årige Johan med sin far, mor og lillesøster. De tager til Åbent Landbrug hvert år.

”Johan har altid været interesseret i mad, og hvordan det bliver lavet, og så synes jeg, det er vigtigt, at børnene lærer, hvor maden kommer fra”, fortæller Johans mor, Anita.

Det var ikke kun aktiviteterne udenfor staldene, som fangede gæsternes interesse - på gangen mellem dynger af ensilage slentrede familier frem og tilbage for at se, hvordan køerne bor.

Mejerier bød også indenfor

De Økologiske Mejerier Øllingegaard og Naturmælk var også med til Åbent Landbrug. De var med for anden gang og gav gæsterne den unikke oplevelse at komme på besøg på et mejeri.

”Der var en rigtig positiv oplevelse at vise rundt på mejeriet. Det er dejligt, at danskerne har lyst til at komme ud og se, hvor mejeriprodukterne kommer fra. Vi har haft mange gæster – selvfølgelig flest forbrugere men også nogle af vores professionelle kontakter”, fortæller Leif Friis Jørgensen, direktør for de to mejerier.

 

Om Åbent Landbrug

Arrangementet Åbent Landbrug afholdes af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med landmænd og virksomheder – blandt andet de danske mejerier og er støttet af mælkeafgiftsfonden. Begivenheden har værter i hele landet og havde i år et samlet antal af 96.100 gæster – det er det højeste antal siden 2015. Åbent Landbrug kunne i år vise den største variation af landbrug og landbrugsvirksomheder nogensinde med alt fra vindmøllepark til mælkeproducenter.