På vej mod en bæredygtig mejerisektor

Den danske mejerisektor skal være klimaneutral i 2050. På en stor konference på Christiansborg skal fagfolk og politikere diskutere og inspirere til, hvordan det mål kan nås.

Events
Klima
Bæredygtighed
Branchen
EU
Madspild
Organisationer
Mejeriforeningen inviterer politikere, forskere, organisationer og landmænd til debat om klimaneutral mejerisektor på Christiansborg
Mejeriforeningen inviterer politikere, forskere, organisationer og landmænd til debat om klimaneutral mejerisektor på Christiansborg

Under overskriften ’Klimaneutral mejerisektor 2050: Fra mark til middagsborg’ mødes politikere, fagfolk og andre stakeholdere 23. oktober til en stort anlagt bæredygtighedskonference på Christiansborg. Bag arrangementet står Mejeriforeningen, og det er andet år i træk, at foreningen afholder en konference om bæredygtig fødevareproduktion – specielt set i forhold til mejerisektoren.

"Der er sket rigtig meget, siden sidste års konference. Mejerisektoren har opsat et ambitiøst mål om at blive klimaneutral i 2050, Og så er der gang i rigtig mange tiltag både ude hos mælkeproducenterne og på mejerierne," siger ernæringschef i L&F/mejeri, Merete Myrup, som er medarrangør af konferencen. Foreløbig er der over 100 tilmeldte til konferencen.

Blandt deltagerne er politikere, repræsentanter fra myndigheder, organisationer og mejeribranchen og ngo’er.

"Vi vil gerne bruge konferencen til at vise omverdenen, at der bliver arbejdet seriøst med bæredygtighed i mejeribranchen, og at vi allerede er i gang med en omstillingsproces ad frivillighedens vej. Samtidig vil vi også gøre det klart, at vi ikke selv har alle løsningerne, og at vi rigtig gerne vil i dialog med dem, der kan bidrage hertil," siger Merete Myrup, som håber, at konferencen også kan resultere i, at deltagerne finder sammen i nye netværk.

Hele vejen rundt om emnet
I forhold til sidste år er programmet for dette års konference væsentligt udvidet, og i løbet af dagen kommer indlægsholderene hele vejen rundt om emnet bæredygtighed – fra arbejdet ude på gården med at udvikle bæredygtigt foder til køerne, og til hvordan madspild undgås.

Formand for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, åbner ballet og fortæller om, hvordan der skal sættes ind i hele værdikæden – fra mark til middagsbord – hvis sektoren skal nå sit mål om at blive klimaneutral i 2050. Derudover omfatter talerlisten blandt andre metrolog og klimaekspert Jesper Theilgaard, seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening Thyge Nygaard og koncerndirektør for Coop Jens Visholm.

Se hele programmet her.

Treårigt projekt
Konferencen er led i et treårigt projekt under EMF (European Milk Forum), som er støttet af EU. I løbet af det seneste år har to arrangementer under projektet givet indblik i, hvordan der bliver arbejdet med bæredygtighed ude på gårdene.

I foråret var der besøg hos mælkeproducent Holger Hedelund Poulsen, som er ved at omlægge køernes foder fra importeret soja til egenproducerede hestebønner, græs og majs, og i begyndelsen af oktober viste mælkeproducent Jens Krogh sit klimabevidste landbrug frem.

Der er stadig få ledige pladser til konference; tilmelding kan ske ved at sende en mail til Merete Myrup: mmc@lf.dk

Nu kommer der magi i spisepausen

Med hjælp fra ’Den Magiske Madkasse’ kan børn lege sig til en lettere overgang fra frokostpausen i børnehaven til den mere selvstændige spisepause i indskolingen.

Læs mere

Skolemælk leverer idéer til hjemmeundervisning

Mens landets skoler holder lukket, tilbyder Mejeriernes Skolemælksordning materialer og ideer til læring på hjemmesiden.

Læs mere

Mejerier: Fokus på omstilling og smittefri ansatte

I takt med at landets kantiner og restauranter er lukket ned, har mejerierne haft travlt med at omstille produktionen til et øget salg i detailbutikkerne. Den største udfordring lige nu er dog at skærme de ansatte mod at blive smittet med Corana-virus.

Læs mere