29. januar 2019

Når håndværket skal digitaliseres

Fremtidens digitale mejeri er i fokus på Mejeribrugets Dag på Kold College onsdag den 6. februar.

Hvordan optimerer man produktionen med digitalisering, så den samtidig styrker det klassiske håndværk ved fremstillingen af mejeriprodukter? Det er temaet, når Mejeribrugets Dag sætter fokus på ’Fremtiden – digital og international’ onsdag den 6. februar på Kold College med sidste frist for gratis tilmelding 1. februar.

”Hver dag hentes der store mængder af data, der bl.a. kan bruges til at forbedre produktionen af enorme mængder ost, mælk, smør og yoghurt. Det er vigtigt at gøre nutidens og fremtidens mejerister i stand til at udnytte disse data bedst muligt uden at kaste det gode håndværk overbord,” siger Lars Johannes Nielsen, chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer.

Han har inviteret fem eksperter i digitalisering til at holde foredrag på godt et kvarter med plads til spørgsmål. Ivar Ravn, direktør for Digital, SEGES, lægger ud med at trække de store linjer op ved at se på, hvordan data fra landbrug kan give bonus ved at blive sat sammen på nye måder.

”Primærproduktionen kan levere sporbarhed og optimere kvaliteten af produkterne, men hvordan kan vi på mark og kvægsiden også optimere produktionen, så data kan bruges til for eksempel at mindske spild, mindske klimaaftrykket og optimere økonomien?,” lyder det fra direktør Ivar Ravn.

Efter ham peger Kristina Åstrand, Tetra Paks Director Digital - Tetra Pak Processing Solutions & Equipment, i sit oplæg på, at fødevare- og drikkevareindustrien har været sen til at indføre digitalisering i forhold til andre industrier. Desuden giver hun Tetra Paks bud på, hvordan fremtidens digitale mejeri ser ud.

Hvilken virkelighed, de udlærte mejerister kommer ud til i Europa, skitserer projektkoordinator Isabel Sande Frandsen, AEDIL, i sin lektion om ’Mejerieuropas behov og udbud af mejerifaglige og digitale kompetencer’.

Hvordan kravene til behovene for digitale kompetencer imødekommes på Kold College, fortæller skolens uddannelsesleder Flemming Bundesen om.

Effektiv deling af viden

Efter ham kommer Lars Voigt, Head of Engineering Data & Tools Management hos GEA, ind på udvikling af kompetencer. Han vil bl.a. demonstrere, hvordan læring og deling af viden kan effektiviseres via digitale platforme.

”Desuden præsenterer jeg en række digitale løsninger, som skal øge produktiviteten i proceslinjerne,” fortæller Lars Voigt.

De fem foredrag holdes om eftermiddagen i Dalum Landbrugsskoles festsal. Mejeribrugets Dag begynder med et formiddagsbesøg hos Carlsberg Bryggerierne i Fredericia. Efter frokost følger en rundvisning på Kold College og et indlæg fra Mejeriforeningens direktør Jørgen Hald Christensen. Ovenpå de fem foredrag om digitalisering rundes dagen af med kredsudstillingen og en tapasbuffet.

Vil du vide mere?