Mette og Myte afliver mælkemyter

I fire små film på Mælken.dk tages der fat på nogle af de mest udbredte myter om mælk. I filmene får figurerne Mette og Myte skilt fup og fakta ad.

Mælk
Sundhed
I den tredje film med Mette og Myte stilles spørgsmålet: ’Er der hormoner i mælk?’. Svaret er ja, men hormoner i mælk er ikke farlige, og de har ikke nogen negativ effekt på mennesker.
I den tredje film med Mette og Myte stilles spørgsmålet: ’Er der hormoner i mælk?’. Svaret er ja, men hormoner i mælk er ikke farlige, og de har ikke nogen negativ effekt på mennesker.

’Tre glas mælk om dagen dræber’ og ’mælk giver knogleskørhed’. Det er nogle af de mange myter, der igennem flere år har floreret om mælk, og selv om der er videnskabelige beviser for, at disse og mange andre påstande er ukorrekte, så er myterne særdeles sejlivede.

På Mælken.dk forsøger man nu at komme myterne til livs med fire små animationsfilm, der på en simpel måde forklarer og afliver de mest udbredte myter, suppleret med grundige baggrundsartikler.

”Vi har valgt at sætte fokus på de fire myter, vi oftest støder på og får spørgsmål omkring. Målet er både at punktere myterne ved at skille fup og fakta ad, og samtidig give danskerne baggrundsviden om emnet,” siger Katrine Langvad, seniorkonsulent i Afdeling for Ernæring, Landbrug & Fødevarer.

Mette og Myte
I filmene optræder figurerne Mette, som er glad for at drikke mælk, og Myte, som ikke forstår, at Mette tør drikke mælk. Myte har nemlig hørt at ’tre glas mælk om dagen dræber’, ’mælk giver knogleskørhed’, ’hormoner i mælk er farlige’ og at ’forskningsresultater er købt og betalt af mælkeindustrien’. Disse fire myter bliver på en lidt humoristisk og karikeret måde taget op i filmene, hvor de bliver forklaret og afvist af Mette.

”Siden vi oprettede Facebooksiden Mælken.dk for fire år siden, har vi oplevet, at der florerer mange modstridende påstande og myter om mælk, og vi kunne derfor se, at der var behov for at få opklaret nogle af disse myter. Det har vi valgt at gøre på en lettilgængelig måde med små film, der bakkes op af dybdegående og evidensbaserede baggrundsartikler, som den videbegærlige forbruger kan læse videre i,” siger Katrine Langvad.

Manglende tillid til myndighederne
Hun forklarer, at mange af myterne kommer fra personer, som på hjemmesider og sociale medier fortæller om deres personlige erfaringer med kost og sundhed, der dog sjældent bygger på et videnskabeligt grundlag.

”På nettet kan man finde mere eller mindre seriøs viden rigtig mange steder. Det stiller store krav til vores kritiske sans, og det er ikke noget, vi er lært op i. Desuden har mange lettere ved at forholde sig til kommunikation fra blandt andet influencers, fordi de taler til deres brugere i øjenhøjde og i et helt andet sprog end myndighederne.”

Katrine Langvad mener, at tilliden til myndighederne og videnskaben er dalet i takt med digitaliseringen.

”Der er forsket utrolig meget i sundhed, men når man spørger danskerne, hvem de har tiltro til, så ligger myndighederne ikke særlig højt på listen.”

Hundredvis af kommentarer
Siden den første af de fire mytefilm blev lagt på Facebooksiden Mælken.dk den 12. juni, er filmene blevet kommenteret flittigt – både af mælkens tilhængere og modstandere.

”Hver mytefilm er nået ud til knap 100.000 personer på Facebook. Vi formoder, at nogle er blevet styrket i deres viden om mælk, mens andre fastholder deres negative overbevisning om mælk. Vi kan ikke nå alle, det ved vi godt, men hvis vi kan nå et godt udsnit af den danske befolkning, så anser vi filmene som en succes,” lyder det fra Katrine Langvad.

Se de fire film her

Nu skal pastaen og pølseretten løftes med en dosis mælk

Fire nye opskrifter på retter med mælk som en vigtig ingrediens er Mejeriforeningens bidrag til FN’s World Milk Day mandag den 1. juni. Bag opskrifterne står en populær madblogger med 30.000 Instagram-følgere.

Læs mere

Mejeriforeningen afholdt generalforsamling på nettet

Mejeribrugets klimaindsats, EU-budget og Brexit var blandt emnerne, da Mejeriforeningen torsdag afholdt generalforsamling. På grund af Coronakrisen blev arrangementet afviklet som et videomøde.

Læs mere

Årets mejeriarrangement i Herning aflyses

Dette års udgave af International Food Contest (IFC) i MCH Herning Messecenter aflyses på grund af risikoen for spredning af Covid19. ”Vi foretrækker at være på den sikre side, og ser frem til at komme stærkt igen i 2021. Better safe than sorry,” lyder det fra udstillingens formand Søren Jensen.

Læs mere