04. juni 2019

Arla flytter produktion fra Danmark til Mellemøsten

Smelteostproduktion på Bislev Mejeri og produktion af steriliseret fløde på AKAFA i Svenstrup flyttes til Arlas nyerhvervede anlæg i Bahrain.

Sidste år indgik Arla en aftale med den amerikanske multinationale konfekture-, fødevare- og drikkevareproducent Mondeléz International om køb af deres smelteostaktiviteter i Mellemøsten. Med opkøbet fik Arla det fulde ejerskab over et topmoderne osteproduktionsanlæg i Bahrain, hvilket giver selskabet mulighed for at udvide sin brandede osteproduktion i regionen Mellemøsten og Nordafrika og styrke den samlede effektivitet af Supply Chain, skriver Arla i en pressemeddelelse.

I samme pressemeddelelse fortæller Arla, at selskabet har besluttet at flytte visse produktionslinjer, der involverer smelteost og steriliseret fløde, fra produktionsanlæggene i Bislev og på AKAFA i Danmark og fra Riyadh i Saudi-Arabien til det nye produktionsanlæg i Manama i Bahrain.

75 danske medarbejdere kan blive berørt

Der er stadig en række faktorer, der kan ændre de endelige tal, men Arlas aktuelle estimater for de mængder, der vil blive flyttet, er:

Ca. 26.000 ton (årligt) smelteost fra Bislev, som potentielt vil påvirke ca. 40 medarbejdere
Ca. 18.000 ton (årligt) steriliseret fløde fra AKAFA, som potentielt vil påvirke ca. 35 medarbejdere
Mængderne af smelteost, der skal flyttes fra Riyadh, er endnu ikke endeligt bekræftet.

"Det giver rigtig god mening for os at have produktionen af præcis disse produkter på det nye produktionsanlæg i Bahrain, da produkterne primært produceres til Mellemøsten og Nordafrika og i mindre grad til andre markeder. Vi kan dermed sætte et stærkt regionalt fodaftryk på Supply Chain, hvilket gør det muligt for os at sikre vores langsigtede konkurrenceevne i regionen gennem skala og effektivitet. Samtidig vil vores testanlæg på det nye produktionssted i Bahrain vil hjælpe os til at innovere på nye måder inden for denne kategori," siger Sami Naffakh, chef for Arlas Supply Chain og Executive Vice President.

Det nye produktionssted i Manama, Bahrain, har i øjeblikket en kapacitet på over 66.000 ton. Anlægget, som er opført i 2008, omfatter et avanceret testanlæg og har vundet flere priser for sin produktion inden for flere ostekategorier. Ved at flytte produktionen af smelteost og steriliseret fløde til dette produktionsanlæg forventer Arla desuden at forbedre produkternes holdbarhed med fire uger, da transporttiden til kunderne i regionen reduceres markant.

Medarbejdere hjælpes videre

De annoncerede ændringer vil ikke være fuldt implementeret før i slutningen af 2020 og midten af 2021. Arla har imidlertid valgt at orientere medarbejderne på de tre berørte produktionssteder nu, og det skete tidligere i dag. Der vil nu blive udarbejdet en plan sammen med fagforeningerne og samarbejdsudvalget på de enkelte produktionssteder for at hjælpe de berørte medarbejdere, efterhånden som processen skrider frem, og for at sikre, at alle berørte medarbejdere kommer bedst muligt videre i deres fremtidige arbejdsliv.

Læs mere:
Arlas pressemeddelelse om overflytningen

Læs mere:

Vil du vide mere?