204.000 danskere så øko-køerne komme på græs

”Besøgstallet bekræfter endnu engang, at Økodag er en folkefest,” lyder det fra arrangørerne af søndagens traditionsrige event, hvor 59 økologiske landbrug landet over slap køerne fri på græs.

Økologi
Malkekøer
Events
Klima
Der var fart på, da køerne blev lukket ud i det fri på Karensminde ved Silkeborg. (Foto: Økologisk Landsforening).
Der var fart på, da køerne blev lukket ud i det fri på Karensminde ved Silkeborg. (Foto: Økologisk Landsforening).

Klokken 12 søndag åbnede stalddørene på 59 øko-gårde landet over, og køerne hoppede og sprang ud under åben himmel efter en lang vinter i stalden. Ikke færre end 204.000 danskere var taget en tur på landet for at opleve øko-køernes begejstring over at blive lukket ud på forårsgræs.

”Besøgstallet bekræfter endnu engang, at Økodag er en folkefest. Det vidner om en stor interesse for økologi og dyrevelfærd og et ønske om at vide, hvor maden kommer fra,” lyder det i en kommentar fra formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, som i går deltog i den officielle åbning af Økodag på Karensminde i Østjylland.

Økodag med klimafokus
Karensminde og de øvrige værtsgårde satte på Økodag fokus på, hvordan økologisk landbrug vil lette gårdenes klimaaftryk. Mange af gårdene arbejder med klimahandlingsplaner og har for eksempel investeret i strøm fra vedvarende energikilder, jordvarmeanlæg og arbejder systematisk med at binde kulstof under de græsmarker, de forårskåde køer løb og sprang rundt på.

”Vi oplever, at danskerne er meget optagede af klimaforandringerne, og her på gården arbejder man målrettet på at sænke udledningen af klimagasser. Karensminde er lige som andre økologiske gårde gået ind i kampen for klimaet og tager ansvar for at finde løsninger i landbruget,” siger Per Kølster.

Næsten 2 mio. gæster siden 2005
I en årrække har flere end 200.000 danskere deltaget i Økodag. Første Økodag løb af stablen i 2005, og status efter 15. Økodag er, at gårdene samlet set har haft næsten to millioner besøg.

”Det er overvældende, at så mange tusinde danskere bakker op, når de økologiske landmænd inviterer indenfor på deres gårde og lægger rigtig mange kræfter i at skabe et godt og hyggeligt arrangement. En stor del af gæsterne til Økodag er børn, og oplevelsen er med til at vise dem, hvordan dyrene lever og trives på en økologisk gård, og at dyrene selv henter deres mad på de grønne marker hele sommerhalvåret,” siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

Mælk får selskab af planter på mejerierne

Arla Foods melder nu klart ud, at selskabet vil producere plantebaserede fødevarer, og både Thise og Naturmælk erklærer sig indstillet på at følge trop.

Læs mere

Masser af ost på sensommerens madfestivaler

Klassisk ostefondue i ny udgave, eksperttips til ostesmagning, gourmetretter med ost og massevis af smagsprøver på oste fra store og små danske mejerier. Der er i den grad ost på menuen, når Ost & ko-kampagnen i den næste måneds tid indtager Copenhagen Cooking, Food Festival i Aarhus og Odense.

Læs mere

"Jeg elsker både dyr og klistermærker"

En seksårig pige tog straks Skolemælks nye kampagne med dyreklistermærker til sig, da den – anført af biolog Anders Kofoed – blev lanceret i Aalborg Zoo onsdag.

Læs mere