204.000 danskere så øko-køerne komme på græs

”Besøgstallet bekræfter endnu engang, at Økodag er en folkefest,” lyder det fra arrangørerne af søndagens traditionsrige event, hvor 59 økologiske landbrug landet over slap køerne fri på græs.

Økologi
Malkekøer
Events
Klima
Der var fart på, da køerne blev lukket ud i det fri på Karensminde ved Silkeborg. (Foto: Økologisk Landsforening).
Der var fart på, da køerne blev lukket ud i det fri på Karensminde ved Silkeborg. (Foto: Økologisk Landsforening).

Klokken 12 søndag åbnede stalddørene på 59 øko-gårde landet over, og køerne hoppede og sprang ud under åben himmel efter en lang vinter i stalden. Ikke færre end 204.000 danskere var taget en tur på landet for at opleve øko-køernes begejstring over at blive lukket ud på forårsgræs.

”Besøgstallet bekræfter endnu engang, at Økodag er en folkefest. Det vidner om en stor interesse for økologi og dyrevelfærd og et ønske om at vide, hvor maden kommer fra,” lyder det i en kommentar fra formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, som i går deltog i den officielle åbning af Økodag på Karensminde i Østjylland.

Økodag med klimafokus
Karensminde og de øvrige værtsgårde satte på Økodag fokus på, hvordan økologisk landbrug vil lette gårdenes klimaaftryk. Mange af gårdene arbejder med klimahandlingsplaner og har for eksempel investeret i strøm fra vedvarende energikilder, jordvarmeanlæg og arbejder systematisk med at binde kulstof under de græsmarker, de forårskåde køer løb og sprang rundt på.

”Vi oplever, at danskerne er meget optagede af klimaforandringerne, og her på gården arbejder man målrettet på at sænke udledningen af klimagasser. Karensminde er lige som andre økologiske gårde gået ind i kampen for klimaet og tager ansvar for at finde løsninger i landbruget,” siger Per Kølster.

Næsten 2 mio. gæster siden 2005
I en årrække har flere end 200.000 danskere deltaget i Økodag. Første Økodag løb af stablen i 2005, og status efter 15. Økodag er, at gårdene samlet set har haft næsten to millioner besøg.

”Det er overvældende, at så mange tusinde danskere bakker op, når de økologiske landmænd inviterer indenfor på deres gårde og lægger rigtig mange kræfter i at skabe et godt og hyggeligt arrangement. En stor del af gæsterne til Økodag er børn, og oplevelsen er med til at vise dem, hvordan dyrene lever og trives på en økologisk gård, og at dyrene selv henter deres mad på de grønne marker hele sommerhalvåret,” siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

Mere dyrevelfærd i køledisken

Med det nye hjertemærke på mælk og andre fødevarer er det blevet nemmere at købe produkter med sikkerhed for god dyrevelfærd, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Organisationen står bag en kampagne, som skal øge forbrugernes viden om mærket.

Læs mere

Skolebørn skal spise med kniv og gaffel

Elever fra tre skoleklasser skal på restaurant efter at have vundet Madpakkedysten – Skolemælksordningens konkurrence, der fokuserer på sund mad og gode spisevaner.

Læs mere

Der er varmet op til en forrygende koldskålssommer

Med udsigt til flere dage med sol, kommer der for alvor skub i salget af koldskål i denne uge. Det store spørgsmål er, om vi kan slå rekorden fra tørkesommeren 2018, hvor mejerierne samlet set solgte omkring 14,4 mio. liter færdiglavet koldskål.

Læs mere