09. februar 2018

Overvægtige børn giver forældrene skyldfølelse

Er et barn overvægtigt, så er det ofte opfattelsen, at forældrene har gjort noget forkert, fortalte antropolog Bodil Just Christensen på Landbrug & Fødevarers inspirationskonference ’Sunde børn’.

En gang var mad en kilde til energi og næring. Nu er mad blevet noget, vi bruger til at passe på vores kroppe.

”Der er en tendens til, at vi bliver sygeligt optaget af sundhed, og at vi ser sygdom og overvægt som et resultat af forkert adfærd eller manglende selvkontrol. En ansvarlig borger tager ansvar for både sin egen og sine børns sundhed – det gælder også at forebygge overvægt. Derfor er det stigmatiserende for forældre at have overvægtige børn – så har man gjort noget forkert. Men billedet er selvfølgelig meget mere komplekst,” forklarede antropolog Bodil Just Christensen fra Københavns Universitet.

Hun var en af i alt fem oplægsholdere på inspirationskonferencen ’Sunde Børn’, der hvert år afholdes af ’Ernæringsfokus’ under Landbrug & Fødevarer.

Bevidstheden om kostens betydning for vores sundhed skal ses i lyset af, at tre kostrelaterede sygdomme (for højt blodtryk, fedme og diabetes) i 2016 på globalt plan rykkede op på de tre første pladser på listen over risikofaktorer for for tidlig død.

Så mens rigtig mange danskere har fået godt styr på begreber som proteiner, omega 3-fedtsyrer og funktionelle fødevarer, har det også resulteret i opgør med eksperterne samt et væld af mere eller mindre ’hjemmestrikkede’ diæter og kure.

Sunde knogler og madmod

Oplægsholderne kom omkring vidt forskellige emner på konferencen: Blandt andet fortalte overlæge dr.med. Lars Hyldstrup om den forholdsvis korte periode i teenagealderen, hvor det er muligt at opbygge stærke knogler for resten af livet.

”Hvis man ikke udnytter dette ’vindue’, forspilder man chancen, og det er ikke muligt at genoprette. Derfor er det så vigtigt at få både calcium og vitamin D i teenageårene,” understregede Lars Hyldstrup.

Madmod var overskriften på Rikke Friis Malvers oplæg. Hun er til daglig kostansvarlig i børnehave og vuggestue Æblehuset i Herlev, hvor hun på mange forskellige måder arbejder med at give børnene madmod – et af de mange positive resultater er, at børnene er begyndt at kunne lide rosenkål!

Det var ottende år i træk, at Landbrug & Fødevarer afholdt sin Inspirationskonference ’Sunde børn’. I år havde konferencen omkring 100 deltagere i København onsdag og 75 i Aarhus torsdag i uge 6; deltagerne er først og fremmest kostansvarlige fra forskellige institutioner, sundhedsplejersker og diætister.

Vil du vide mere?