Michelin-kokke tryller med ost på Bornholm

Ost skal spille hovedrollen i forretten, når fire Michelin-kokke i morgen dyster ved Danmarks største kokkekonkurrence.

Ost
Events
Kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem er i dag vokset til et stort gastronomisk univers, som hvert år tiltrækker mere end 10.000 foodies, besøgende, turister og journalister fra hele verden (billedet er fra sidste års konkurrence).
Kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem er i dag vokset til et stort gastronomisk univers, som hvert år tiltrækker mere end 10.000 foodies, besøgende, turister og journalister fra hele verden (billedet er fra sidste års konkurrence).

Når Danmarks største Michelin-kokke i morgen, lørdag 23. juni, mødes i konkurrencen Sol over Gudhjem skal de bruge tre særligt udvalgte danske oste som hovedingrediens i forretten. I år er det køkkencheferne fra Falsled Kro, Kiin Kinn, Substans og RÅ, der mødes i Danmarks største kokkekonkurrence.

Årets forret ved Sol over Gudhjem skal traditionen tro sammensættes ud fra en ’mystery box’, som afsløres kort tid før konkurrencen, samt en råvarebuffet med sæsonens grøntsager, frugt og urter.

I år kan de fire finalistkokke til forretten vælge mellem tre oste fra Arla Unika, hvor minimum én af følgende oste skal spille en hovedrolle: en dehydreret blåskimmelost ’Sort Himmel’, røget hvidskimmelost ’Ask’ og ’Havgus’ med saltkrystaller, også kendt som Nordens parmesan.

Stor dag for dansk ost
”Det er en stor dag for dansk ost, når tre innovative, danske oste er udvalgt som hovedingredienser i en kokkekonkurrence for den absolutte elite. Det bekræfter én af de tendenser, som vi gennem et par år har været vidne til: At danske specialoste vinder ind i danskernes hjerter. Både på gourmetrestauranter, hvor vi i disse år ser nye, skønne sammensætninger af retter med dansk ost, men også hjemme hos danskerne, hvor der indkøbes mere specialost. Det skaber en positiv spiral, hvor mejerierne får grobund for at eksperimentere og produktudvikle, for velviljen over for kreativiteten og nyskabelserne er derude,” siger marketing manager i Mejeriforeningen Lars Witt Jensen, der netop har skudt gang i ostekampagnen Ost & ko.

De fire topkokke, som deltager i konkurrencen, er Kasper Tind Hasse fra Falsled Kro, Jesper Vollmer fra RÅ, Dak Wichangoen fra Kiin Kiin og Rene Mammen fra Substans. Særligt Michelin-kokkene med rod i det klassiske franske og danske køkken er tilfredse med årets valg af ost:

”Det er meget moderne med ost i forret, så det skal vi nok få noget sjovt ud af,” siger Kasper Tind Haase, Falsled Kro.

Også friskost i desserten
Deltagerne i Sol over Gudhjems hovedkonkurrence skal lave en forret og en hovedret. Men sideløbende kører også Sol over Gudhjems Dessertkonkurrence, hvor der også er ost på ingredienslisten nemlig Loke friskost fra Arla Unika.

”Arla Unikas oste spiller i år en markant rolle i konkurrencen. Det er første gang, vi løfter danske oste ind på hovedscenen til Sol over Gudhjem, og det er i den grad på tide. Der findes i dag rigtig mange gode danske oste, og derfor synes vi, det er helt naturligt, at lade de bedste kokke i Danmark kaste sig over dem for at se, hvad de kan få ud af det i en forret – og også i desserten,” siger kokken og arrangør af Sol over Gudhjem, Mikkel Marschall.

Sol over Gudhjem
Danmarks største kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem, afholdes hvert år i Gudhjem på Bornholm, og det er i år tiende gang den afvikles. Konkurrencen skal sætte fokus på danske råvarer og Bornholm som madmekka. Arrangementet består af en kokkekonkurrence, dessertkonkurrence og et madmarked.

Konkurrencen startede i 2009 og er i dag vokset til et stort gastronomisk univers, som hvert år tiltrækker mere end 10.000 foodies, besøgende, turister og journalister fra hele verden.

Følg med i Sol over Gudhjem

Nye tal om mejeribranchen

Hvor mange ton ost eksporterede Danmark sidste år? Er importen af yoghurt stigende? Få svarene i en helt ny udgave af den klassiske ’Mejeristatistik’.

Læs mere

Oste forvandles i kalkgruben

Thise Mejeri lader nogle af deres oste ’gå under jorden’ – nærmere bestemt i Hjerm Kalkgrube – når de skal lagre. Opholdet giver ostene en helt anden smag og konsistens, end de ville have fået på et normalt lager.

Læs mere

Kvægbruget møder veloplagt kommissær i Bruxelles

Formanden for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, og formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, mødtes tirsdag aften med EU's landbrugskommissær Phil Hogan i Bruxelles for at drøfte forslaget til CAP 2020 og markedssituationen.

Læs mere