Mejerierne hædrer den gode fødevaredebat

Mejeriforeningens initiativpris tildeles i år den fødevarepolitiske tænketank Frej for dens indsats for at etablere ”en kritisk og konstruktiv dialog mellem forbrugere og fødevarevirksomheder.” Med prisen følger 25.000 kr.

Branchen
Bæredygtighed
Events
Mejeriforeningens direktør Jørgen Hald Christensen overrækker Mejeribrugets Initiativpris til Iben Krog Rasmussen fra den fødevarepolitiske tænketank Frej.
Mejeriforeningens direktør Jørgen Hald Christensen overrækker Mejeribrugets Initiativpris til Iben Krog Rasmussen fra den fødevarepolitiske tænketank Frej.

”I en tid hvor den gode samtale indimellem bliver overdøvet af højrøstede stemmer, der råber ned i hvert sit ekkokammer, har vi alle sammen brug for initiativer som Tænketanken Frej – et bevis på, at den konstruktive dialog mellem virksomheder og forbrugere faktisk kan lykkes.”

Med disse ord overrakte Mejeriforeningens direktør Jørgen Hald Christensen fredag eftermiddag organisationens initiativpris – også kaldet ’Mælkeprisen’ – til Iben Krog Rasmussen fra den fødevarepolitiske tænketank Frej. Med prisen følger en check på 25.000 kr.

Prisoverrækkelsen fandt sted i forbindelse med Mejeriforeningens årlige generalforsamling på Koldkærgaard i Skejby.

Tænketanken Frej blev grundlagt af fire unge kvinder i 2016 og har i løbet af ganske kort tid markeret sig med en række arrangementer, hvor man har sat aktuelle og ofte kontroversielle emner inden for landbrug, natur, miljø og fødevareproduktion til debat med det erklærede formål at bygge bro mellem forbrug og produktion af fødevarer i Danmark.

Til disse ’tværfaglige arrangementer’ er det lykkedes at få selv hårdnakkede modstandere til at indgå i en saglig dialog. Hvilket der har vist sig at være stor interesse for. Det er ikke usædvanligt, at et arrangement kan trække op mod 300 tilhørere, hvoraf en stor del er unge.

Fri og livlig debat
I sin tale til prismodtageren fremhævede Jørgen Hald Christensen, at Frej har skabt et ”forum for fri og livlig debat baseret på fakta og faglig indsigt med det ædle formål at gøre både debattører og tilhørere lidt klogere og mere afklarede på både modpartens og egne holdninger.”

Og at denne dialog set fra dansk mejeribrugs side er særlig vigtig i en tid, ”hvor der sker rigtig meget indenfor måltidsvaner, sundhed, bæredygtighed og dyrevelfærd. Her har vi alle brug for at blive klogere, inspireret og udfordret, og hvis den samtale skal lykkes, er det nødvendigt, at den sunde fornuft får en stemme. At vi får nuanceret debatten. Derfor har vi alle brug for Frej”, sagde han.

Stiller op til kritik
I Tænketanken Frej er prisen et brugbart skulderklap fra en del af fødevarebranchen.

”Pengene kommer til at gøre en stor forskel i vores arbejde, men vi er mindst lige så glade for den anerkendelse, som prisen er udtryk for,” sagde Iben Krog Rasmussen i forbindelse med prisoverrækkelsen.

”Vi har tidligere været lidt nervøse for at læne os for meget op ad fødevareerhvervene, men har siden erkendt, at det er vigtigt med et tæt samarbejde med alle parter, hvis vi skal opretholde den demokratiske samtale og arbejde for et stadigt mere bæredygtigt Fødevaredanmark. Til vores arrangementer bliver repræsentanter fra erhvervssiden ofte udsat for skarp kritik fra både oplægsholdere og publikum. Men de stiller altid op, lytter og svarer beredvilligt på kritikken. De vil gerne dialogen, og vi oplever også, at erhvervet er klar på at ændre sig i takt med resten af samfundet,” sagde hun

De unge har stor appetit på viden
I løbet af de par år Frej har eksisteret, har den fødevarepolitiske tænketank afholdt omkring 20 debatarrangementer i eget regi. Selvom arrangementerne har nydt stor bevågenhed fra især unge mennesker lige fra starten, kan den store interesse stadig komme lidt bag på Iben Krog Rasmussen og hendes kolleger i tænketanken.

”For et stykke tid siden afviklede vi en tværfaglig debat om målrettet regulering. Vores første tanke var, at det var så nørdet og teknisk, at der næppe ville dukke ret mange tilhørere op. Men dagen inden var der udsolgt. Og rigtig mange af tilhørerne var unge mennesker. Der er en ny generation, der virkelig interesserer sig for de her emner, og som har en stor appetit på at blive klogere på alle aspekter af fødevareproduktionen.”  

FAKTA OM …
Den fødevarepolitiske tænketank Frej. Stiftet i 2016 og formidler viden, dialog og samarbejde mellem fødevareproducenter og forbrugere med mål om at skabe et stadigt mere bæredygtigt Fødevaredanmark.
Tænketanken har indtil videre afholdt omkring 20 velbesøgte debatarrangementer om aktuelle og ofte kontroversielle emner i eget regi og har dertil været facilitator på en lang række andre arrangementer for forskellige organisationer og institutioner med tilknytning til landbrug, natur, miljø og fødevarer.
Læs mere på www.taenk-frej.dk

Mejeriforeningens Initiativpris – Mælkeprisen. Prisen har til formål at fremme og belønne foretagsomhed, nytænkning og udvikling i dansk mejeribrug og bierhverv og kan tildeles en virksomhed eller en enkeltperson, som har taget et væsentligt og usædvanligt eller modigt initiativ til gavn for dansk mejeribrug. Det kan for eksempel være nye produkter, nye forretningsmetoder, nye arbejdsformer eller andre nyskabende initiativer. Prisen uddeles hvert år i forbindelse med Mejeriforeningens generalforsamling. Med prisen følger 25.000 kr.

Bæredygtig kost handler også om ernæring og økonomi

Mejeriprodukter er langt mere bæredygtige, end man umiddelbart skulle tro. Det skyldes bl.a. produkternes høje indhold af næringsstoffer, og at de kan købes for en overkommelig pris.

Læs mere

”En vigtig del af børnenes dannelse at kende til landbruget”

Børnefamilierne strømmede søndag til Åbent Landbrug på malkekvægsbedriften Frimandsgaard uden for Slagelse.

Læs mere

Køerne hitter til Åbent Landbrug

Når tusindvis af danskere på søndag tager på gårdbesøg, vil de fleste vælge at besøge en mælkeproducent.

Læs mere