05. september 2018

Kongres om kostbar ressource

Fødevareindustrien er storforbruger af vand, og derfor sætter IFC World Congress fokus på genbrug af de dyre dråber på en stor international kongres.

Med den usædvanligt lange og knastørre sommer i frisk erindring er en stor international kongres om genbrug af vand i fødevareindustrien ekstra aktuel. Fødevareindustrien – herunder ikke mindst mejerierne – er storforbrugere af vand, og i takt med at vand bliver en kostbar ressource, bliver det ekstra interessant for virksomhederne at spare på vandet og genbruge deres proces- og spildevand.

Kongressen med navnet IFC World Congress ’Water Management and Sustainability’ afholdes den 14. og 15. november i MCH Messecenter Herning, samtidig med at Foodtech og International FOOD Contest løber af stablen samme sted.

Besøg på vandneutralt mejeri

Blandt hovedtalerne er adm. direktør for Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup, bestyrelsesformand for Carlsberg Flemming Besenbacher og tidligere klima- og energiminister Martin Lidegaard, og derudover kommer repræsentanter fra bl.a. Arla, Danish Crown, Grundfos, franske Bel Group og førende forskere på talerstolen.

”Deltagerne på kongressen får indsigt i de tekniske og økonomiske muligheder for genbrug af vand. For mejerierne og den øvrige fødevareindustri er det især vigtigt at vide, hvordan de kan genbruge vandet uden at det går ud over fødevaresikkerheden,” siger Head of IFC Lars Johannes Nielsen.

Som afslutning på kongressens første dag er der mulighed for at komme med på en tur til Arla Foods Rødkærsbro Mejeri, som er Danmarks største ostemejeri. Her renses 450 kubikmeter spildevand hver dag så grundigt, at det rensede spildevand kan genbruges på mejeriet. Derved bliver mejeriet vandneutralt, det vil sige, at vandet genbruges i et sådant omfang, at mejeriet ikke har brug for at få tilført vand udefra.

Viden skal bruges

Jan Dalsgård Johannesen, Environment and Climate Manager hos Arla, er med i arbejdsgruppen bag kongressen. Han peger på en lang række områder, hvor teknologi kan hjælpe fødevarevirksomhederne med at opnå et mere bæredygtigt forbrug af vand.

”Der er konstant brug for ny viden og ny teknologi på vandområdet. Men samtidig er det også vigtigt at implementere de nye vandbehandlingsteknikker i fødevareproduktionen så hurtigt som muligt. På den måde sikres det, at vi er førende på en bæredygtig udvikling på vandfronten,” siger Jan Dalsgård Johannesen.

Ved tilmelding til kongressen senest den 14. september gives der rabat.

Læs mere om kongressen her

Vil du vide mere?