14. september 2018

Køerne hitter til Åbent Landbrug

Når tusindvis af danskere på søndag tager på gårdbesøg, vil de fleste vælge at besøge en mælkeproducent.

Køer og kalve, grise, kyllinger, får, produktion af hamp, minivådområder og meget andet. Dansk landbrug er bredt repræsenteret, når 52 gårde på søndag inviterer til Åbent Landbrug, hvor alle interesserede har mulighed for at opleve landbruget med egne øjne.

Ud af de 52 gårde er der 32 mælkeproducenter.

”Gårdene med malkekøer og kalve har altid været dem, der har tiltrukket flest gæster, og sådan vil det helt sikkert også blive i år,” konstaterer Jan Morre Christensen, projektleder på Åbent Landbrug De 32 mælkeproducenter leverer til henholdsvis Arla, Them Andelsmejeri, Mammen Mejerierne og Naturmælk.

Andet end fødevarer

Åbent Landbrug byder i år på flere nyheder. Blandt andet er der mulighed for at blive klogere på bier og gødning, og man kan se et minivådområde, hvor drænvand bliver renset for kvælstof og fosfor, samtidig med at det er et naturligt levested for planter, smådyr og padder.

”Selv om dyrene fortsat udgør den bærende del i Åbent Landbrug, er det vigtigt, at vi kan vise danskerne bredden af dansk landbrugs- og fødevareproduktion. Ikke kun selve produktionen af fødevarer, men også hvordan landmændene hjælper med at løse problemer i forhold til vores natur og miljø, som for eksempel pleje af værdifulde naturarealer og forbedringer for vores vandmiljø, siger Jan Morre Christensen.

Et andet nyt tiltag er en gratis bus fra København til Kollerødgård i Nordsjælland, der har mælkeproduktion. Bussen er tiltænkt københavnere, der gerne vil ud og se et landbrug, men måske ikke har en bil til rådighed.

Regner med 80.000 gæster

Arrangørerne forventer, at omkring 80.000 danskere landet over vil bruge deres søndag på at opleve et dansk landbrug.

”For at synliggøre arrangementet mest muligt, har vi i år kørt ekstra meget omtale på de sociale medier, som helt klart giver størst opmærksomhed,” fortæller Jan Morre.

Det er Landbrug & Fødevarer, der koordinerer arrangementet i samarbejde med en række lokale foreninger, og derudover lægger flere virksomheder og ikke mindst værterne på gårdene et stort stykke arbejde i dagen.

Gårdene under Åbent Landbrug kan besøges på søndag, den 16. september, fra kl. 10 til 16. Erfaringen viser, at mange børnefamilier kommer først på dagen, og at der er mindst tryk på sidst på dagen.

Læs mere om Åbent Landbrug og find den nærmeste gård, og følg også Åbent Landbrug på facebook.com/aabentlandbrug.

Vil du vide mere?