20. august 2018

Ko-staldens virkelighed er kommet på film

Tre nye film på Mejeriforeningens Facebookside ’dyrevelfærd i mejeribruget’ viser de faktiske forhold i en ko-stald. De ansvarlige er glade for den debat, som er fulgt i kølvandet på filmene.

’Er det synd for koen at være indenfor i en stald?’, ’Hvorfor skal ko og kalv adskilles inden for 24 timer?’ og ’Hvorfor har køer det ikke nødvendigvis bedre på græs’ Det er titlerne på tre nye film, der hen over sommeren er blevet lagt på Facebooksiden ’dyrevelfærd i mejeribruget’, som Mejeriforeningen står bag.

”Film er helt klart den bedste måde at kommunikere på de sociale medier. Så kan folk med egne øjne se, hvordan køerne har det,” siger ernæringschef/mejeri i Landbrug & Fødevarer Merete Myrup, som er ansvarlig for Facebooksiden.

I de tre film fortæller mælkeproducent Jacob Stensig blandt andet om, hvordan køerne trives i stalden og hvorfor det er nødvendigt at fjerne kalven fra koen.

”Vi vil gerne være ærlige omkring, hvad der sker i stalden, og hvorfor landmanden gør, som han gør. Det handler om at vise de faktiske forhold og få facts frem, så vi kan få lukket det hul, der er i forbrugernes viden om dyrevelfærd,” siger Merete Myrup.

Landbrug & Fødevarer lavede for nogle år siden en undersøgelse, der viste, at mange forbrugere går op i dyrevelfærd i landbruget, men at de ikke ved ret meget om det. For eksempel troede mange af de adspurgte, at de fleste køer stadig står i bindestald, mens det i virkeligheden kun drejer sig om nogle få procent.

Engagement er positivt

Den første af de tre film blev lagt på i slutningen af juni, nummer to i begyndelsen af august, og den sidste kan ses fra slutningen af august. Ikke uventet har filmene fået mange til at reagere. Den første film udløste næsten 1000 reaktioner og 132 kommentarer.

”Der kommer mange negative kommentarer, men de fleste af dem bliver skrevet af nogle få brugere, som er meget aktive,” siger Heidi Fedders, der som studentermedhjælper er med til at svare på de mange indlæg.

Hun fortæller, at filmene også har fået flere landmænd til tasterne. ”Nogle skriver, at det er ’dejligt at der endelig kommer nogle facts fra virkeligheden’, mens andre inviterer de negative skribenter ud på deres gård, så de kan se, hvordan dyrene har det.”

Merete Myrup mener, det er positivt med de mange kommentarer – også de kritiske.

”Vi er faktisk glade for, at folk engagerer sig og får sat gang i en debat. Vi vil nemlig rigtig gerne i dialog med forbrugerne om dette emne, så vi får ryddet ud i nogle af de myter, der florerer.”

Fine forhold

Diskussionen om dyrevelfærd er for alvor blusset op de seneste 3-4 år, og det er et emne, hvor der er mange følelser involveret.

”Det kan være svært at forklare folk, som ikke ved noget om husdyr, at dyrene faktisk har det godt. Det skyldes især, at mange tillægger dem menneskelige følelser,” forklarer Merete Myrup.

”Kritikerne tror, at landmanden kun tænker på, hvor mange penge, han kan få ud af koen. Men hvis ikke han eller hun sørger for, at koen har det godt, så giver den mindre mælk, og derfor er det bestemt også i landmandens interesse, at den trives. Vi har da heller ingen problemer med vise tingene som de er, for vi ved, at landmændene lever op til de krav, der stilles, og at danske køer faktisk lever under fine forhold.”

Dyrevelfærd på to platforme

Facebooksiden ’dyrevelfærd i mejeribruget’ blev oprettet i foråret 2016, efter at især veganere var begyndt at bruge Mejeriforeningens Facebookside ’maelken.dk’ til at anklage mejeribruget for dyremishandling. Da ’maelken.dk’ har fokus på mejeriprodukter i forhold til ernæring og sundhed, valgte man at oprette en side med fokus på dyrevelfærd for at holde de to ting adskilt.

Også på hjemmesiden mejeri.dk ligger der en gennemgang af de forskellige emner inden for mælkeproduktion og dyrevelfærd, bl.a. hvorfor kalven tages fra koen, hvordan inseminering foregår, og om transport af dyrene.

Vil du vide mere?