Find dine lokale fødevarer på nyt kort

Nyt danmarkskort med bl.a. gårdbutikker og mejeriudsalg gør det nemmere at finde lokale fødevarer og se, hvor maden kommer fra.

Produkter
Ost
is
På Aabybro Mejeri kan man blandt andet købe mejeriets egen is i mejeriudsalget, som nu er kommet med på Landbrug & Fødevarers kort over gårdbutikker og andre små, lokale fødevarebutikker.
På Aabybro Mejeri kan man blandt andet købe mejeriets egen is i mejeriudsalget, som nu er kommet med på Landbrug & Fødevarers kort over gårdbutikker og andre små, lokale fødevarebutikker.

Køb din ost direkte fra mejeriet, pluk selv bær og nyd en bondegårdsis lavet af mælk fra køer, som du kan klappe.

Et nyt nationalt kort over de helt små fødevarebutikker, som Landbrug & Fødevarer står bag, gør det nemmere at finde blandt andet mejeriernes egne butikker og lokale landmænd med egen gårdbutik eller gårdsalg. Indtil videre er over 100 fødevareproducenter at finde på kortet, der er i konstant udvikling.

”Vi vil gøre det nemmere for danskerne at købe lokalt og se, hvor deres mad kommer fra. Vi glæder os meget til at blive danskernes foretrukne portal for gårdbutikker, og samtidig få mulighed for at promovere dygtige landmænd over hele Danmark,” siger Jan Morre Christensen, projektleder for Åbent Landbrug.

Ønske om troværdig fortælling
Flere analyser fra Landbrug & Fødevarer viser, at danske forbrugere ønsker mad med en tydelig og troværdig fortælling om fødevarens rejse fra jord til bord, og det danske, lokale og egnsspecifikke kan her være med til at skabe tryghed. Men det kan være svært at finde frem til, hvor de lokale fødevarer kan købes. Det skal det nye kort råde bod på.

”Vi tilbyder et samlet overblik, der gør det nemt for forbrugerne at finde specifikke fødevarer i deres lokalområde. Men kortet kan også være en hjælp, hvis man er på ferie i en anden del af landet og gerne vil købe en god bøf til grillen og samtidig støtte de lokale fødevareproducenter,” siger Jan Morre Christensen.

Åbenhed er vigtigt
Kortet over gårdbutikker kan findes på aabentlandbrug.dk, der i forvejen bliver brugt til at vise danskerne, hvilke landbrug de kan besøge til Åbent Landbrug den tredje søndag i september. Her åbner landmænd over hele landet stalddørene op for danskere, der gerne vil se et moderne landbrug, og netop åbenhed er også en vigtig del af det nye kort.

”Det er en mulighed for at blive klogere på, hvor de fødevarer, vi sætter tænderne i hver dag, kommer fra. Nogle af de landbrug, der har gårdbutikker, tilbyder også en rundtur i stalden eller på marken. Så kan de, der gerne vil vide mere om deres mad, komme helt tæt på dyrene eller se, hvor kartofler og gulerødder er gravet op. Landmændene er stolte af deres produktion og viser gerne frem,” siger Jan Morre Christensen.

I de små butikker kan man finde alt lige fra ost, oksekød og kartofler til bondegårdsis og græskar. Eller hvad med at tage på jordbærpicnic eller til hvidløgssmagning? Ved juletid bliver kortet udvidet, så det er nemt at finde en gård, hvor du selv kan hente dit juletræ.

Find dine egne lokale favoritter på aabentlandbrug.dk

Smør sikrer rekordstor dansk mejerieksport i 2018

Med en samlet indtjening på 21,1 mia. kr. satte dansk mejerieksport rekord i 2018. Hovedårsagen var 35 pct. stigning i smøreksporten.

Læs mere

Hvem smører Danmarks bedste madpakke?

Med Madpakkedysten 2019 inviterer Mejeriernes Skolemælksordning de yngste skoleelever til at lave den sundeste og mest lækre madpakke.

Læs mere

Mindre mælk sikrer Them Mejeris fremtidsplaner

I løbet af 2019 skal Them Mejeri hente mindre mælk hos færre andelshavere – det vil ifølge mejeriets direktør give langt større fleksibilitet og gøre det muligt at drive mejeriet mere markedsorienteret.

Læs mere