03. august 2018

Det her kan blive rigtig slemt for dansk mælkeproduktion

Hvis prognosen med yderligere seks uger uden regn holder stik, bliver det svært at få økonomien til at hænge sammen for mange mælkeproducenter, siger Mejeriforeningens formand Steen Nørgaard Madsen. På mejerierne forventer man, at tørken vil resultere i et dyk i indvejningen i løbet af de næste par måneder.

”Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er helt uvant terræn, vi er ude i her, og lige nu og her er det vanskeligt at sige noget præcist om, hvilke konsekvenser det får for mælkeproducenterne og dansk mælkeproduktion som sådan. Men at det får konsekvenser for alle, er der slet ingen tvivl om.”

Mælkeproducent og formand for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, er lige som de fleste andre danskere mildt sagt forbløffet over, hvor lang og tør den danske sommer hidtil har været – og at meget tyder på, at tørken fortsætter i august.

Endnu tør han ikke sætte tal og procenter på, hvor hårdt tørken kommer til at ramme de danske mælkeproducenter. Men flere har allerede mærket effekten af en sommer uden regn. Der har fx ikke været tilstrækkeligt med græs til de økologiske køer – og landmændenes egen produktion af grovfoder til vinteren ser ud til at blive halveret. Mange skal derfor ud at købe foder og/eller sende dyr til slagtning.

”I løbet af de næste par uger handler det for mælkeproducenterne om at gøre bedriftens beholdninger op og se på, om der skal købes foder ind, og om der skal tages nogle køer ud af produktionen. Foderpriserne kommer helt sikkert til at stige, så her bliver det for mange mælkeproducenter afgørende, hvor meget likviditet, banken vil give.”

Frygter konkursbølge

Steen Nørgaard Madsen forventer, at mælkeproduktionen i Danmark og resten af det tørkeramte Nordeuropa kommer til at falde. Både som følge af færre malkekøer og fordi nogle mælkeproducenter bliver nødsaget til at forlade erhvervet. ”Man kan så håbe på, at produktionsfaldet vil resultere i stigende mælkepriser, som kan kompensere en smule for de øgede omkostninger til foder,” siger han.

DMI udsendte i starten af ugen en langtidsprognose, som forudser, at højtrykket med varme og stort set ingen nedbør vil fortsætte de næste seks uger.

”Hvis den holder stik, så bliver det rigtig slemt,” siger Steen Nørgaard Madsen. ”Så kan man frygte, at vi kommer til at se en konkursbølge i erhvervet. Men uanset hvad, bliver alle berørt af det her. Både landmænd og de erhverv, som har forbindelse til landbruget.”

Mejerier forventer fald i mælkeindvejning

På mejerierne har man endnu ikke registreret en nedgang i mælkeindvejningen på grund af tørken. Men man er forberedt på, at den kan komme.

”Vi har en forventning om, at tørken vil få konsekvenser for indvejningen i løbet af de kommende måneder. Det er svært at sige noget konkret om det lige nu, men vi kommer nok ikke ligefrem til at mangle mælk,” lyder det fra Åse Anderson, presseansvarlig for Arla i Danmark.

På det privatejede ostemejeri, Nørup Mejeri, kan mejeriejer Jens Riis Beierhom-Poulsen konstatere, at mælkemængden slet ikke har været faldende hen over sommeren. Det samme er tilfældet på Them Andelsmejeri.

”Men vi forventer en reduceret indvejning i løbet af de næste par måneder – hvornår og hvor meget tør jeg ikke spå om, det afhænger af, hvor hurtigt vi kommer tilbage til normale danske temperaturer,” siger Torben Aarris, CEO for Them Andelsmejeri.

Fald i økologisk produktion

Under tørken har de økologiske mælkeproducenter det vanskeligere end deres konventionelle kolleger, da det kniber med at skaffe tilstrækkeligt økologisk foder til køerne, og det foder, der kan skaffes, ikke indeholder den normale foderværdi. Det kan mærkes hos landets største økologiske mejeri, Thise Mejeri.

”Vi indvejer 3 pct. mindre mælk, hvilket svarer til ca. 10.000 liter om dagen, end vi havde regnet med i vores prognose fra maj. Køerne producerer ganske enkelt mindre mælk, når det er så varmt, og der er også meldt flere køer til slagtning end normalt,” forklarer adm. direktør for Thise Mejeri Poul Pedersen. ”Som det ser ud nu, regner vi med at indveje omkring 5 pct. mindre mælk i slutningen af året.”

Poul Pedersen understreger dog, at mejeriet faktisk har mere mælk end sidste år, fordi mælkeproducenterne har fået flere køer, og at mejeriet derfor ikke mangler mælk.

Jubel hos isproducenten

Hos den lille del af mejeribranchen, der producerer is, har man svært ved at sige noget negativt om den varme og tørre sommer.

”Det har været helt fantastisk! Vi skal helt tilbage til 1992 for at have oplevet noget lignende,” lyder det fra ejer af ismejeriet Aabybro Mejeri, N.H. Lindhardt. Han kan faktisk kun klage over, at der er blevet brugt ’ufattelig meget strøm’ på mejeriet i løbet af sommeren. ”Efterhånden kan vi dog også mærke på personalet, at de trænger til et pusterum,” siger N.H. Lindhardt.

Det har været nødvendigt at hyre 5-6 ekstra medarbejdere i løbet af sommeren for at kunne følge med efterspørgslen på den nordjyske is.

Vil du vide mere?