28. december 2018

Danskerne går amok i ost til nytår

Mens julen præges af traditionelle oste, dropper danskerne hæmningerne til nytår og er klar til at servere specialoste med smag af jordbær og champagne.

Raketterne brager og oplyser himlen, champagnen bobler i glasset, og på tallerkenen frister osten. Nytår er nemlig blevet en ostefest for danskerne. Flere ostehandlere melder om, at en hektisk jul følges af et lige så hidsigt nytår, hvor forbehold og vaner høvles ned af lysten til at smage og servere noget nyt og anderledes.

”De sidste dage før jul har vi har rygende travlt, og det fortsætter til nytår, hvor det gerne må være vildt. I år har vi eksempelvis hentet en ost med jordbærsmag og en hollandsk ost med champagne hjem til vores sortiment til nytårsbordet,” siger Mogens Lyngby, indehaver af Lading Ost.

Især de unge er åbne for nye ideer

I Salling Super i Aarhus mærker ostemester Per Nielsen ligeledes lysten til nytårsosteløjer.

”Valget af juleoste er traditionelt med vægt på skæreoste, mens vi har et sjovere salg til nytår. Her er folk opsat til, at det godt må koste noget mere, og især det yngre klientel er med på at lade os bestemme, hvilke spændende oste de skal have,” siger Per Nielsen, ostemester i Salling Super i Aarhus. Baseret på erfaringen forventer han et godt salg af bløde, franske dessertoste, gruyère, Gammel Knas og Den Hvide Dame fra Arla Unika.

Også Kasper Østergaard, formand for Ostehandlerforeningen og indehaver af gourmetkæden Klingenberg Ost, bekræfter danskernes hang til frigjorthed på årets sidste dag. Det åbner for at give forbrugerne nye ideer.

”Vi er vanemennesker i valget af ost. Derfor er det vores pligt at forsøge at lære kunderne noget nyt, når de kommer og smager på vores produkter. Her er nytår en god mulighed, fordi man er i feststemning og klar til at servere specialoste som tapas. Både til Dronningens tale, til desserten og til natmaden,” forklarer Kasper Østergaard.

Vil du vide mere?