21. september 2018

Bæredygtig kost handler også om ernæring og økonomi

Mejeriprodukter er langt mere bæredygtige, end man umiddelbart skulle tro. Det skyldes bl.a. produkternes høje indhold af næringsstoffer, og at de kan købes for en overkommelig pris.

”I debatten om bæredygtighed er det alt for snævert kun at snakke om klima og CO2-aftryk. Når det handler om mejeriprodukter, er forholdet meget mere nuanceret.”

Sådan lyder det fra Merete Myrup, ernæringschef for mejeri i Landbrug & Fødevarer, som netop har publiceret en række baggrundsartikler om emnet her på mejeri.dk.

”Der er ofte fokus på, at fødevareproduktionen belaster klimaet. Med artiklerne vil vi gerne kommunikere, at selv om mejeribranchen har nogle udfordringer, så er mejeriprodukter på mange områder særdeles bæredygtige, for man skal huske på, at der er flere forhold, der kendetegner en bæredygtig kost. Det drejer sig først og fremmest om mejeriprodukternes høje indhold af næringsstoffer, og at rigtig mange mennesker har råd til at købe dem, men også at de er en del mange menneskers madkultur,” understreger Merete Myrup.

Fire kriterier for bæredygtig kost

Her henviser hun til FAO, landbrugsorganisationen under FN, som har udpeget følgende fire kriterier for en bæredygtig kost: ’Ernæringsmæssigt tilstrækkelig, sikker og sund’; ’Beskyttende og respektfuld over for miljøet’; ’Kulturelt acceptabel’ samt ’Økonomisk tilgængelig for alle’.

Globalt set er mælkeproduktion mange steder af mindst lige så stor betydning som herhjemme. Fx kan et par køer være med til at holde sulten fra døren hos en familie i et tredjeverdensland og måske ligefrem skaffe dem en lille indtægt. Faktisk regner man med, at omkring en milliard menneskers livsgrundlag understøttes af den globale mejeribranche.

Bæredygtighed er i alles interesse

Mens mælk altså scorer rigtig højt på mange parametre, så anerkender Merete Myrup, at klimaaftrykket for mælk er højere end for plantebaserede drikke. Der bliver dog hele tiden arbejdet på forbedringer, for det er i høj grad også er i landmændenes og mejeriernes interesse at producere bæredygtigt.

”Landmændene har allerede gennem mange år arbejdet med bæredygtighed ved fx at udnytte foderet bedre og gennem højere mælkeydelse pr. ko. Det har givet god mening, og selvfølgelig skal både landmænd og fødevareproducenter blive ved med at forbedre sig, for det er også i deres interesse at afbøde klimaforandringer. Men lige nu, hvor bæredygtighed og klima er blevet et stort debatemne, er det vigtigt, at vi fortæller, hvad der er op og ned i forholdet mellem mejeriprodukter og bæredygtighed.”

De fire baggrundsartikler vil blive fulgt op af mere kommunikation om emnet, lover Merete Myrup.

”I de kommende år, vil vi fortælle mere om, hvad vi gør på området. Det kommer blandt andet til at ske via et europæisk kommunikationsprojekt,” slutter Merete Myrup.

Læs mere om bæredygtighed her på mejeri.dk, hvor man også kan finde de fire artikler:

Sådan støtter mejerisektoren fn's verdensmål

Bæredygtig mad handler om mere end klima og CO2-aftryk

Mejeriprodukter er en vigtig del af en bæredygtig kost

Hvad ville der ske, hvis vi afskaffede alle husdyr?

Vil du vide mere?