Anders Lund Madsen åbner Økodag

73 gårde inviterer danskerne til deltage i de økologiske køers forårsfest.

Økologi
Events
Malkekøer
På Økodag plejer tusindvis af danskere at trække i gummistøvlerne for at komme ud og se de forårskåde køer give den gas, når stalddøren bliver åbnet.
På Økodag plejer tusindvis af danskere at trække i gummistøvlerne for at komme ud og se de forårskåde køer give den gas, når stalddøren bliver åbnet.

På søndag den 15. april går de økologiske køer over til ’sommertid’, når de bliver lukket ud på græs efter at have tilbragt vinteren i stalden. Økodag bliver fejret på 73 økologiske gårde over hele landet, som inviterer danskerne til at komme ud og opleve køernes forårsdans.

I år deltager tv- og radiovært Anders Lund Madsen i den officielle åbning af Økodagen, der finder sted på gården Hagens Mølle i Midtjylland. Gården drives af Lene og Michael Bisgård, som købte landbruget for fem år siden og straks lagde det om til økologi. Har man ikke selv mulighed for at deltage i Økodag, kan man følge livestreaming med vært Anders Lund Madsen, der fra et pop-up studie på Hagens Mølle kommenterer øko-køernes forårsdans og drøfter økologi med Michael Bisgård. Der livestreames fra klokken 11.30 til 12.15 på facebook.com/iloveoko.

Statsfængsel inviterer indenfor
økodag.dk kan man få et overblik over alle øko-værterne på et Danmarkskort og læse mere om, hvad der sker på de enkelte gårde.

En af de mere specielle øko-værter finder man ved Årslev på Fyn. Her driver landmand Jørgen Rasmussen sammen med fire medarbejdere det økologiske landbrug Statsfængslet Søbysøgaard. De er dog ikke ene om at klare de daglige gøremål på gården. 10 indsatte fra gårdens åbne fængsel hjælper hver dag med at passe stedets 135 økologiske jerseykøer. Arbejdet i det økologiske landbrug er et beskæftigelsestilbud for fængslets indsatte, og ifølge Jørgen Rasmussen er det godt for de indsatte at være med til at skabe et produkt.

Det er næsten tyve år siden, at Jørgen Rasmussen omlagde gården til økologi, så den var færdigomlagt i 2001, og det er 12. gang, han inviterer til Økodag.

”Vi plejer at have 10-12.000 besøgende på dagen, hvor vi også åbner fængslet. Det er en god anledning til at vise befolkningen, vi ikke er et lukket sted,” fortæller Jørgen Rasmussen.

Kl. 12 - præcis
Gårdene holder åbent mellem kl. 10 og 14 søndag den 15. april, og stalddørene slås op præcis kl. 12 over hele landet.

Økologisk Landsforening er tovholder på Økodag, og tilrettelæggelsen foregå i tæt samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them, Hansens Mejeri, Løgismose og Gläserne Meierei.

Begivenheden har været en tradition siden 2005, da den første Økodag blev afholdt med 10.000 gæster – de seneste år har arrangementet trukket mere end 200.000 danskere.

Elever sætter ord på mejeriprodukter

Mejeriforeningen har udviklet et sensorisk undervisningsmateriale til fremtidens madprofessionelle på erhvervsskolerne.

Læs mere

Danskerne er klar til klimaindsats ved middagsbordet

68 pct. af danskerne mener, at det det vigtigt at spise bæredygtigt, viser ny undersøgelse fra Mejeriforeningen. Men mange savner viden om, hvordan man gør.

Læs mere

Restaurant Jordnær vinder Danmarks bedste osteret 2018

Blåskimmelosten Blå Grubé fra Thise Mejeri spillede hovedrollen, da Restaurant Jordnær søndag blev kåret som vinder af konkurrencen Danmarks bedste osteret 2018.

Læs mere