PHLIP - Nye fosfolipidholdige fraktioner i mælk


Fosfolipider udgør kroppens cellevægge og muliggør levende organismers vitale opdeling i intracellulære organeller. Ernæringsmæssigt er der fokus på fosforlipidet sfingomyelin, der regulerer cellevækst, celledifferentiering, og er vigtig for nervers overflader/funktion. Sfingomyelin findes ikke i planter. Studier peger på, at tilførsel af sfingomyelin giver en forbedret kognitiv udvikling og bedre sundhed i tarm- og immunsystemet. Ammede børn har således sandsynligvis ernærings- og udviklingsmæssig fordel af modermælkens indhold af specielle fosfolipider og gangliosider.

Af: Grith Mortensen 

Det er den almindelige opfattelse, at hovedparten af fosfolipider i komælk stammer fra fedtkuglemembraner. Imidlertid har forskning de seneste år rokket markant ved dette synspunkt. Komælk indeholder ca. 1% fosfolipid, hvoraf godt godt 60% kommer fra fedtkuglemembranen. De resterende fosfolipider findes i skummetmælken og menes at være rester fra fedtkuglemembranen. Disse benævnes ofte skummetmælksmembraner. Den nyeste forskning har vist, at der også findes andre former for fosfolipid-strukturer i mælk, nemlig de ekstracellulære vesikler. De ekstracellulære vesikler har en vandig kerne og en markant anden molekylær sammensætning end fedtkuglemembranen. Mejerifraktioner har sandsynligvis et varierende indhold af fedtkuglemembraner og ekstracellulære vesikler, hvilket må give en heterogen fosfolipid-sammensætning og forskellige biologiske egenskaber.

I dette teknologisk fokuserede projekt er formålet at få et større kendskab til de forskellige mælkelipidpartikler (typer, mængder og funktionalitet) i forskellige mejerifraktioner samt at udvikle egnede analysemetoder til deres karakterisering og kvantificering.

Resultaterne vil kunne bruges som dokumentation for mælkefosfolipidernes særlige egenskaber. Det er forventningen, at fosfolipiderne vil kunne udvindes og bruges som funktionel ingrediens i mejeriprodukter og andre fødevarer.

Projekt: Januar 2019 - December 2021

Budget: 2.889.000 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, In-kind og direkte finansiering fra de deltagende parter

Projektleder: Jan Trige Rasmussen

Institution: Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet

Deltagere: Arla Foods Ingredients 

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet udgivet i Mælkeritidende:

Mælkeritidende 2021 nr. 4


PhD progress report (Jan 2019). Maria Stenum Hansen. Biological Activities of Dairy Milk Extracellular Vesicles.

Thesis, Bachelor of Science (Jun 2019), Ida Schnack Eg Gadeberg, Assessment of biological effects of isolated bovine milk extracellular cells, 20 ECTS (eval. Jul 2019).

Thesis, Molecular Biological Project (June 2019), Susanne Rossen Ascanius, Investigation of extracellular vesicles’ biological effects on the intestinal immune system. 10 ECTS, Eval Jul 2019.

Oral presentation (3rd Oct. 2019), Susanne Rossen Ascanius, Maria Stenum Hansen, Jan Trige Rasmussen. Investigation of the biological effects of milk derived extracellular vesicles effect on cultured macrophages. 1st Annual symposium 2019, AU Hospital, Skejby.

Poster (Oct 2019), K. Blans, B. Petrat-Melin, X. Geng, L.B. Larsen, M.S. Ostenfeld, L. Wiking, J.T. Rasmussen. The composition of various phospholipid containing dairy fraction/powders is indicative for the origin of the comprising membrane material. 11th NIZO Dairy Conference, Papendal, NL.

Oral presentation (Nov 2019), Kristine Blans, Maria S. Hansen1, Marie S. Ostenfeld, and Jan T. Rasmussen. Isolation, characterization, and biological properties of milk extracellular vesicles. 16th International Symposium on Milk Genomics and Human Health – “Milk and health in a sustainability perspective”, Aarhus, 12-14 November 2019.

Poster (Nov 2019). Susanne Rossen Ascanius, Maria Stenum Hansen, Jan Trige Rasmussen. Investigation of the biological effects of milk derived extracellular vesicles effect on cultured macrophages. 16th International Symposium on Milk Genomics and Human Health – “Milk and health in a sustainability perspective”, Aarhus, 12-14 November 2019.

Thesis, Master of Science (Jun 2020), Susanne Rossen Ascanius, Investigation of biological effects of milk derived extracellular vesicles on macrophages. (Exam June 29, 2020).

Thesis, Molecular Biological Project (Jun 2020), Ida Schnack Eg Gadeberg, Immunological effect of extracellular vesicles in human macrophage-like cells,10 ECTS , Eval Jul 2020).

Thesis, Molecular Biological Project (Jun 2020), Pernille Moldrup Sørensen, Evaluation of protein markers specific for extracellular vesicles and milk fat globule membranes.10 ECTS. Eval Jul 2020.

Thesis, Bachelor of Science (Jun 2020), Caroline Vangsøe, Bovine milk derived extracellular vesicles influence on rotavirus infection, 20 ECTS (eval. Jul 2020).

Thesis, Bachelor of Science (Jun 2020), Rikke Halse Østergaard, Properties of bovine extracellular vesicles subjected to different treatments, 20 ECTS (eval. Jul 2020).

Maria S Hansen, Ida SE Gadegaard, Eva C Arnspang, Kristine Blans, Lene N Nejsum, Jan T Rasmussen. 2020. Specific and Non-Invasive Fluorescent Labelling of Extracellular Vesicles for Evaluation of Intracellular Processing by Intestinal Epithelial Cells. Biomedicines 8(7), 211.

Susanne R. Ascanius, Maria S. Hansen, Marie S. Ostenfeld, Jan T. Rasmussen (2021) Milk derived extracellular vesicles suppress inflammatory cytokine expression and nuclear factor-κB activation in lipopolysaccharide stimulated macrophages. Dairy, 2(2), 165-178: https://doi.org/10.3390/dairy2020015

 

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk