Måltidskassestudiet - Reduktion af kulhydrat i diabeteskosten


Type 2 diabetes og prædiabetes har begge en stor betydning for den enkelte persons livskvalitet samt en samfundsøkonomisk betydning. Mejeriprodukter kan være en del af en høj-protein, lav-kulhydratkost, der vil kunne have en positiv indvirkning på diabetes samt hjælpe med at løse et samfundsmæssigt problem. Formålet med 'Måltidskassestudiet' er at afdække virkningen af længerevarende kulhydratreduktion på sygdomsmarkører relateret til Type 2 diabetes.

Af: Grith Mortensen

Tidligere studier har vist, at kost med et højt proteinindhold og lavt kulhydratindhold reducerer blodsukkeret ved type 2 diabetes (T2D) inden for seks uger. Effekten af en længerevarende kulhydratreduktion er imidlertid omdiskuteret og mangler dermed at blive undersøgt nærmere.

Formålet med 'Måltidskassestudiet' er at afdække virkningen af længerevarende kulhydratreduktion på sygdomsmarkører relateret til T2D. Hypotesen er, at der er et behov for delvis udlevering af kosten til patienter med T2D for at øge overholdelsen af kostændringen og dermed forbedre den metaboliske kontrol. For at opnå reduktionen af kulhydrat i kosten øges indholdet af protein og fedt, hvortil de udleverede måltider vil inkludere mejeriprodukter, der naturligt har et højt indhold af både protein og fedt. Effekten måles på relevante markører for sygdom relateret til fedme, metabolisk syndrom, diabetes og non-alkoholisk fedtlever.

Projekt: Juli 2020 - Juli 2023

Budget: 10.848.000 DKK

Finansiering: Mælkeafgiftsfonden, Arla Food for Health

Projektleder: Thure Krarup

Institution: Københavns Universitetshospital - Bispebjerg, Panum Instituttet

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Forskning & Fødevarer, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk