Effekt af UHT og opbevaring på den biologiske kvalitet af flydende modermælkserstatninger

UHT-behandling, hvor produktet udsættes for en kraftig opvarmning, bruges ofte forud for længere tids opbevaring af mælk og modermælkserstatninger. Varmebehandlingen påvirker mælkens næringsstoffer og det er derfor relevant at undersøge, hvordan skånsom varmebehandling kan være med til at bevare næringsindhold og bioaktivitet.

Af: Grith Mortensen 

Svage, nyfødte børn, som får mælkeerstatning, har ti gange større risiko for at udvikle alvorlige inflammatoriske tarmsygdomme, sammenlignet med ammede børn. UHT-behandlede, færdigopløste modermælkserstatninger anvendes i stigende omfang til sådanne børn i hele verden. Sammenlignet med modermælkserstatninger i pulverform kan opbevaringen af færdigopløste erstatninger med store mængder laktose, polyumættet fedt (PUFA) og protein, i kombination med høje opbevaringstemperaturer på hospitaler, igangsætte skadelige Maillard-reaktioner. PUFA oxiderer proteiner til AGE-forbindelser (Advanced Glycation End products). AGE kan begrænse proteinomsætningen, og binde til tarmceller, som fremmer yderligere inflammation. Dog er disse effekter på tarmen ikke særligt kendte.

I dette projekt, undersøges forskellige UHT-mælkeprodukter og færdigopløste modermælks-erstatninger i relation til Maillard-reaktionen (oxidering og AGE-forbindelser, proteinbeskadigelse). AGE-forbindelsernes binding til receptorer på grisetarmen og i cellemodeller undersøges, og til sidst gives udvalgte produkter til tidlig fødte grise, for at undersøge virkningen på fordøjelse, tarmfunktion og betændelsestilstande i tarmen.

Projekt: November 2018 - December 2021

Budget: 6.916.599 DKK - heraf 2.160.000 DKK

Finansiering: Mejeribrugets ForskningsFond, Arla Foods, Arla Foods Ingredients, Københavns Universitet

Projektleder: Dereck Chatterton

Institution: Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet

Deltagere: Institut for Veterinær- og Husdyrbrug, Københavns Universitet
Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Arla Foods Ingredients 

 

 

Publikationer og præsentationer

Startartikel om projektet publiceret i Mælkeritidende:

Se MÆLKEriTIDENDE 2019 NR. 11

 

Effekter af UHT-behandlede modermælks-erstatninger Chatterton, D.E.W. Nissen Lund, M., Bering, S.B., Sun, J., Rostved Bechshøft, M., Sangild P. Mælkeritidende 2019 (11) 6-7

An experimental liquid formula subjected to ultra-high temperature (UHT) sterilization and long-term storage adversely affects gut, kidney and systemic immunity in preterm pigs. Sun, J., Aasmul-Olsen, K., Nguyen, D.N., Aklllioglu, H., Lund, M., Nielsen, C., Christensen, M., Chatterton, D., Sangild, P., Bering, S. Abstract submitted to 6th World Congress of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition 2020

Lund, P. et al., Impact of UHT treatment and storage on liquid infant formula:Complex structural changes uncovered by centrifugal field-flow fractionation with multi-angle light scattering. Food Chemistry 348 82021) 12945

Relaterede forskningsprojekter 

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Forskning & Fødevarer, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk