Helsefremmende effekter af mejeriprodukter

Formålet med projektet er at undersøge, hvordan de enkelte komponenter af mælkeprodukter virker sammmen på bl.a. energiudnyttelse og energibalance.

Af: Grith Mortensen 

Mælkeprodukter er vigtige næringsmidler for den danske befolkning, og vigtig for dansk eksport og økonomi. Mens det er velkendt, at mælkeprodukter indeholder vigtige næringsmidler, er det endnu debatteret, hvorledes indtag af mælkeprodukter påvirker stofskifte og sundhedstilstand. Hidtil harundersøgelser hovedsageligt været fokuseret omkring betydningen af grupper af enkelte komponenter.

Vi vil i dette projekt ved en kombination af avancerede cellestudier, dyreforsøg, og humane studier undersøge, hvorledes de enkelte komponenter virker sammen. Vi vil undersøge, hvordan sammensætningen af proteiner i mælken påvirker energiudnyttelse og energibalance, og hvorledes forarbejdning af mælkeproteinerne ændrer deres påvirkning af metabolisme og mæthedsfølelse.

Vi vil undersøge hvorledes calcium modulerer optagelse og udskillelsen af fedt, og på hvilken måde calcium samspiller med de øvrige komponenter i mælkeprodukter. Typen af bakterier i tarmen kan have afgørende betydning for, hvor effektivt vi optager energi fra føden, og tarmbakterier kan ydermere udskille stoffer til blodet, og derved påvirke hele organismens energibalance.

Vi agter derfor at bestemme, hvordan indtag af mælkeprodukter kan ændre tarmens indhold af bakterier i en gunstig retning. Viden opnået i dette projekt vil have stor betydning for udvikling af nye produkter med dokumenterede ernæringsmæssige effekter og derved være af betydning for både folkesundhed, dansk landbrug og industri.

Projekt: 1. januar 2009 - 31. december 2011

Budget: 30.205.819 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: FØSU

Projektleder: Karsten Kristiansen

Institution: Biologisk Institut, Københavns Universitet 

Deltagere: NIFES, Arla Foods

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2014-125

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk