Helsefremmende effekter af mejeriprodukter
Formålet med projektet er at undersøge, hvordan de enkelte komponenter af mælkeprodukter virker sammmen på bl.a. energiudnyttelse og energibalance.
Af: Grith Mortensen
Mælkeprodukter er vigtige næringsmidler for den danske befolkning, og vigtig for dansk eksport og økonomi. Mens det er velkendt, at mælkeprodukter indeholder vigtige næringsmidler, er det endnu debatteret, hvorledes indtag af mælkeprodukter påvirker stofskifte og sundhedstilstand. Hidtil harundersøgelser hovedsageligt været fokuseret omkring betydningen af grupper af enkelte komponenter.
Vi vil i dette projekt ved en kombination af avancerede cellestudier, dyreforsøg, og humane studier undersøge, hvorledes de enkelte komponenter virker sammen. Vi vil undersøge, hvordan sammensætningen af proteiner i mælken påvirker energiudnyttelse og energibalance, og hvorledes forarbejdning af mælkeproteinerne ændrer deres påvirkning af metabolisme og mæthedsfølelse.
Vi vil undersøge hvorledes calcium modulerer optagelse og udskillelsen af fedt, og på hvilken måde calcium samspiller med de øvrige komponenter i mælkeprodukter. Typen af bakterier i tarmen kan have afgørende betydning for, hvor effektivt vi optager energi fra føden, og tarmbakterier kan ydermere udskille stoffer til blodet, og derved påvirke hele organismens energibalance.
Vi agter derfor at bestemme, hvordan indtag af mælkeprodukter kan ændre tarmens indhold af bakterier i en gunstig retning. Viden opnået i dette projekt vil have stor betydning for udvikling af nye produkter med dokumenterede ernæringsmæssige effekter og derved være af betydning for både folkesundhed, dansk landbrug og industri.
Projekt: 1. januar 2009 - 31. december 2011
Budget: 30.205.819 DKK
Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden
Ekstern finansiering: FØSU
Projektleder: Karsten Kristiansen
Institution: Biologisk Institut, Københavns Universitet
Deltagere: NIFES, Arla Foods