Mejeriprodukter - Kalciums betydning for legemsvægten

Forsøget har til formål at undersøge om kalciumholdige mejeriprodukter, uafhængigt af protein- og fedtindhold, påvirker næringsstofoptagelsen fra tarmen, appetitten og energiindtagelsen samt energiomsætningen hos moderat overvægtige personer.

Af: Grith Mortensen 

En række nye undersøgelser peger på at et højt kalciumindtag, især fra mejeriprodukter, påvirker energibalancen i en gunstig retning og virker decideret slankende.

Mekanismerne og effekterne bag er uklare, men kan de initiale fund bekræftes hos mennesker, åbner det mulighed for at tilføre mejeriprodukter en helt ny sundhedsdimension, som er relativt uafhængig af fedtindhold.

Ifald disse resultater kan dokumenteres og udbygges kan det betyde, at et øget kalciumindtag kan bidrage til forebyggelsen og behandlingen af overvægt og fedme.

Projekt: 1. maj 2002 - 31. december 2003

Budget: 1.250.719 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: Innovationsloven

Afslutningsrapport: Juli 2004

Projektleder: Arne Astrup

Institution: KVL, Institut for Human Ernæring

 

 

Publikationer og præsentationer

Mælkeritidende (2003) 7.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2004-61

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk