Indhold i dansk mælk og mælkeprodukter af cis, trans-konjugeret linolsyre (CLA) og vaccensyre og disse komponenters ernæringsmæssige betydning

Projektets formål er at undersøge indholdet af CLA og transk-vaccensyre i dansk mælk.

Af: Grith Mortensen 

CLA har påkaldt sig megen opmærksomhed i de senere år, da disse transfedtsyrer har vist sig at have en forebyggende virkning overfor nogle af de væsentligste sygdomme med ernæringsmæssig baggrund, herunder hjertekar-sygdomme, fedme, diabetes og cancer.

Dette projekt har til formål at undersøge indholdet af CLA og trans-vaccensyre i dansk mælk og i danske mælkeprodukter, at klarlægge relationerne mellem produktionsbetingelser og indhold af disse fedtsyrer, og at belyse den ernæringsmæssige betydning af disse fedtsyrers tilstedeværelse i mælkefedt.

Projekt: 1. marts 2001 - 31. august 2004

Budget: 6.965.875 DKK

Intern finansiering: Mejerirationaliseringsfonden

Ekstern finansiering: FØTEK 3

Afslutningsrapport: December 2004

Projektleder: Tine Tholstrup

Institution: KVL, Institut for Human Ernæring

Deltagere: Forskningsleder, ph.d. Kristen Sejrsen - DanmarksJordbrugsForskning

 

 

Publikationer og præsentationer

Mælkeritidende (2002) 16.

Indhold i dansk mælk og mælkeprodukter af cis-, transkonjugeret linolsyre (CLA) og vaccensyre og disse komponenters ernæringsmæssige betydning. Mælkeritidende 10 (2006) 260-264. Mælkeritidende 11 (2005) 286-290.

The Journal of Biological Chemistry (2004) 279, 26735-26747

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2004-64

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk