Indhold i dansk mælk og mælkeprodukter af cis, trans-konjugeret linolsyre (CLA) og vaccensyre og disse komponenters ernæringsmæssige betydning
Projektets formål er at undersøge indholdet af CLA og transk-vaccensyre i dansk mælk.
Af: Grith Mortensen
CLA har påkaldt sig megen opmærksomhed i de senere år, da disse transfedtsyrer har vist sig at have en forebyggende virkning overfor nogle af de væsentligste sygdomme med ernæringsmæssig baggrund, herunder hjertekar-sygdomme, fedme, diabetes og cancer.
Dette projekt har til formål at undersøge indholdet af CLA og trans-vaccensyre i dansk mælk og i danske mælkeprodukter, at klarlægge relationerne mellem produktionsbetingelser og indhold af disse fedtsyrer, og at belyse den ernæringsmæssige betydning af disse fedtsyrers tilstedeværelse i mælkefedt.
Projekt: 1. marts 2001 - 31. august 2004
Budget: 6.965.875 DKK
Intern finansiering: Mejerirationaliseringsfonden
Ekstern finansiering: FØTEK 3
Afslutningsrapport: December 2004
Projektleder: Tine Tholstrup
Institution: KVL, Institut for Human Ernæring
Deltagere: Forskningsleder, ph.d. Kristen Sejrsen - DanmarksJordbrugsForskning
Publikationer og præsentationer
Mælkeritidende (2002) 16.
Indhold i dansk mælk og mælkeprodukter af cis-, transkonjugeret linolsyre (CLA) og vaccensyre og disse komponenters ernæringsmæssige betydning. Mælkeritidende 10 (2006) 260-264. Mælkeritidende 11 (2005) 286-290.
The Journal of Biological Chemistry (2004) 279, 26735-26747