Kalkindtagets betydning for skelettets mineralisering (II)

Projektet følger op på projektet ”Kalkindtages betydning for skelettets mineralisering”, hvor der primært blev udarbejdet normalmateriale for knoglemineraliseringen hos raske børn. Desuden blev der fundet en statistisk sammenhæng mellem kostens kalkindhold og kalkindholdet i knoglerne, og det blev påvist, at ca. 10% børn og unge i Danmark har et meget lavt kalkindtag.

Af: Grith Mortensen 

Formålet med projektet var dels at undersøge om øget kalciumindtag kunne forbedre knoglemineralisering hos unge piger, dels at undersøge om kalciumtilskud påvirker jerndepoterne negativt hos unge piger og endeligt at undersøge, om pubertetspiger er i stand til at tilpasse kalciumabsorptionen til kalciumindtaget.

Resultaterne af projektet var blandt andet at knogletilvæksten hos piger, med et i forvejen lavt kalciumindtag, blev øget ved indtagelse af kalciumtilskud, men ingen effekt havde på piger med normalt eller højt indtag af kalcium. Det viste sig, at kalciumtilskud ikke havde nogen negativ effekt på jernstatus. Desuden ser det ikke ud til, at kalciumabsorptionen tilpasses kalciumindtaget.

Projektet indeholdt også en undersøgelse af 42 balletbørn. Det skulle afklares, om hård træning har indflydelse på børnenes knoglemineralisering. Det viste sig, at børnene havde smalle og korte knogler, men at knoglemineraliseringen var normal i forhold til deres størrelse.

Projekt: 1996 - 1999

Budget: 4.697.419 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: FØTEK 2 

Afslutningsrapport: August 2000

Projektleder: Kim Fleischer Michaelsen 

Institution: KVL, Institut for Human Ernæring

 

 

Publikationer og præsentationer

Mælkeritidende (1999) 13/14.

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (1999) 84, 4591-4596.

Mælkeritidende (2000) 20.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2000-37

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk