Mælk - diagnosticering af bakteriofaginficerede celler i syrningsprocessen

Formålet med projektet var at følge udviklingen af bakteriofager i syrningsprocesser med henblik på onlinedetektion af fager på et så tidligt tidspunkt, at det vil være muligt at gribe ind og redde syrningsprocessen.

Af: Grith Mortensen 

Det er blevet vist, at Lactococcus lactis kan undersøges flowcytometrisk, da bakteriernes kæder lader sig bryde ved kraftig rystning. Traditionelt undersøges cellecyklus ved hjælp af hæmning af initieringen af DNA-replikationen med rifampicin. Men dette trick, som virker for andre bakterier, lod sig ikke foretage for Lactococcus. Der blev derfor skiftet til langsomt voksende kulturer, hvorved cellecyklus kan undersøges direkte på eksponentielt voksende bakterier. Det blev her fundet, at Lactococcus lactis’ cellecyklus umiddelbart minder om, hvad der er kendt fra andre bakterier. Ved undersøgelse af cellecyklus, er nogle af de parametre, der er af interesse mht. længden af cellecyklusperioderne B, C og D. B-perioden er den periode, hvor cellen efter delingen forbereder initieringen af DNA-syntesen. C-perioden er den periode, hvor DNAsyntesen finder sted. D-perioden er den periode, hvor cellen forbereder den efterfølgende celledeling.

Disse perioders længde er undersøgt for laboratoriestammen MG1363 og NCDO2118, der er isoleret fra frosne ærter. I begge stammer havde perioderne diskrete værdier med en i forhold til generationstiden, ringe spredning, hvilket viser, at DNA-syntesen foregår på et fast tidspunkt i cellecyklus i forhold til delingen. Dette antyder, at DNA-syntesen i lighed med, hvad der er fundet hos andre bakterier, initieres ved en fast cellemasse (initieringsmassen). Dette har betydning ved hurtigere væksthastigheder, hvor bakterierne har overlappende cellecykli.

Projekt: 1. august 2003 - 31. december 2006

Budget: 3.639.936 DKK

Intern finansiering: Mejerirationaliseringsfonden

Ekstern finansiering: Innovationsudvalget

Afslutningsrapport: Februar 2007

Projektleder: Peter Ruhdal Jensen 

Institution: BioCentrum-DTU, Sektion for Molekylær Biologi

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2007-85

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk