Medfølgefloraens rolle i modningen af danske ostetyper

Medfølgefloraen spiller en stor rolle for modning og smagsdannelse i de danske ostetyper. Desuden kan medfølgefloraen hæmme produktskadelige bakterier.

Af: Grith Mortensen 

Formålet med projektet har været at undersøge, hvilken rolle bakterier fra medfølgefloraen, især fakultativt heterofermentative Lactobacillus arter, har i fast og halvfaste, gule ostetyper med henblik på at kunne anvende og styre bakteriefloraen i ost for en sikrere modning.

Medfølgeflora er tidligere i projektet isoleret fra ca. 50 osteprøver af forskellige danske oste med varierende alder.

Gruppen råder over Lactobacillus isolater, der er genetisk karakteriseret til 135 forskellige grupper.

Projekt: 1999 - 2002

Budget: 4.186.200 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden

Ekstern finansiering: FØTEK 3

Afslutningsrapport: Februar 2003

Projektleder: Ylva Ardö

Institution: KVL, Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet

 

 

Publikationer og præsentationer

Mælkeritidende (1999) 24.

International Dairy Journal 15 (2005) 901-909. Fermentation of carbohydrates from cheese sources by non-starter lactic acid bacteria isolated from semihard Danish cheese.

International Dairy Journal 15 (2005) 901-909. Anticlostridial activity of Lactobacillus isolated from semi-hard cheeses.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2003-49

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk