Indflydelse af varmechok på Lactococcus lactis

Formålet med projektet var at belyse, hvordan mælkesyrebakterier forsøger at tilpasse sig stresssituationer. De blev valgt en fysiologisk-genetisk indgangsvinkel ved at undersøge stresseffekten med henblik på hvilke proteiner, der i stigende grad dannes under stress, hvordan væksten påvirkes af mutationer i de gener, der koder for disse proteiner, og hvordan stressresponset reguleres. Projektet blev koncentreret omkring varme- og saltchok.

Af: Grith Mortensen 

I projektet er udviklet forbedrede metoder til fysiologiske studier af Lactococcus. Der blev udviklet metoder til isolering af RNA, til pulsmærkning af proteiner til bestemmelse af syntesehastighed samt til todimensional separering af proteiner. Det har vist sig, at reaktionen på stress mellem forskellige stammer af Lactococcus ligner hinanden. De fleste varmecholk-inducerede proteiner fremkom både ved varme- og saltchok og var således generelle stressproteiner. Desuden blev identificeret nye gener og genprodukter, der fremkom som reaktion på varme- og saltchok. Endelig blev det vist, at særlige funktionelle proteiner var nødvendige for mælkesyrebakteriers vækst ved høj temperatur.

Projektet har ført til en bedre molekylær forståelse af reaktionen på varmechok i Lactococcus lactis.

Projekt: 1992 - 1997

Budget: 8.270.000 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: FØTEK 1

Afslutningsrapport: Maj 1998

Projektleder: Finn K. Vogensen 

Institution: KVL, Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 1998-16

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk