Bacillus cereus i mejeriprodukter

Projektets formål var at opbygge viden om forekomsten af Bacillus cereus i danske konsummælksprodukter.

Af: Grith Mortensen 

Projektet har gjort det klart, at tilstedeværelsen af Bacillus cereus i mælk varierer med årstiden, og at bakterien tilføres mælken fra mange kilder, såsom foder, gårdtanke og procesudstyr. Stammerne er karakteriseret ved biokemisk identifikation og delvist ved bioteknologiske metoder som plasmidscreening og ribotypning. Denne typning har vist, at der er tale om forskelle mellem Bacillus cereus stammerne, isoleret fra forskellige mejerier. Evnen til toksinproduktion ved lav temperatur er undersøgt, idet der har været sået videnskabelig tvivl om de metoder, der er anvendt i de hidtil publicerede arbejder. De opnåede resultater gør mejeribruget bedre i stand til at skaffe sig viden om forekomsten af Bacillus cereus i mælk og mulighederne for at eliminere og kontrollere kontamineringskilderne.

Projekt: 1992 - 1997

Budget: 2.930.000 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: FØTEK 1

Afslutningsrapport: September 1998

Projektleder: Kristen Jørgensen 

Institution: KVL, Institut for Veterinær Mikrobiologi

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 1998-19

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk