Mælkelipidpartikler - sammensætning og sundhedsmæssige egenskaber af membranfraktioner, herunder laktosomer

Projektet har til formål at fastlægge det eventuelle indhold af laktosomer i human mælk og komælk, og foretage sammenligninger med andre mælkeafledte membranholdige fraktioner.

Af: Grith Mortensen 

Mælk er en suspension af lipid, protein, kulhydrat og mineraler. Den største del af smørfedtet befinder sig i kugler overtrukket med fosfolipidmebraner, der indeholder proteiner. Derudover er tilstedeværelse af exosomer og skummetmælksmembraner også beskrevet. For nylig identificerede man en ny type af små fedtpartikler i humanmælk, og navngav dem ”laktosomer”. Vi vil med dette projekt afgøre, om laktosomer findes i komælk, og foretage sammenligninger med andre mælkeafledte membranholdige fraktioner. De isolerede membranfraktioner undersøger/beskrives vha. fysiske og kemiske analyser, lipid- og proteinprofilerne sammenlignes, og endeligt vil deres ernærings- og sundhedsmæssige egenskaber bliver evalueret.

Projekt: 1. januar 2012 - 31. december 2014

Budget: 3.957.998 DKK

Finansiering: Mejeribrugets ForskingsFond

Projektleder: Jan Trige Rasmussen

Institution: Aarhus Universitet, Molekylærbiologisk Institut, Laboratorium for Proteinkemi

Deltagere: Lotte Bach Larsen og Lars Wiking fra Aarhus, Institut for Fødevarekvalitet

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2015-136

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk