Skånsom mekanisk procesbehandling af mælk

Formålet med projektet var at bestemme størrelsen af de forskydningshastigheder der fører til ustabilitet af fedtkugler under forskellige procesbetingelser.

Af: Grith Mortensen 

Mælkens fedtkugler kan gøres ustabile, hvis de udsættes for store forskydningshastigheder som kan dannes når mælk procesbehandles.

Forskydningshastigheder opstår, når en væske er i bevægelse, da der vil være en hastighedsforskel vinkelret på væskens flowretning. Ustabile fedtkugler vil kunne smelte sammen, og alt efter beskadigelsens omfang vil der danne flødeprop i mælken.

Projekt: 1. september 1999 til 1. juli 2003

Budget: 1.000.000 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden

Ekstern finansiering: FELFO

Projektleder: Jesper Sæderup Nielsen

Institution: Alan Friis

Deltagere: BioCentrum-DTU, Sektion for Levnedsmiddelteknologi og Mykologi

 

 

Publikationer og præsentationer

Mælkeritidende (2002) 15.

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 2005-71

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk