Proteiner i fedtkuglemembranen

Projektets formål var at få foretaget en karakterisering af 5 af fedtkuglemembranens hovedproteiner.

Af: Grith Mortensen 

Fedtkuglemembranen er helt afgørende for mælkens egenskaber og teknologiske anvendelighed. Det var på den baggrund af interesse at få detailundersøgt de mange ofte helt uudforskede proteiner, som er bundet i og til fedtkuglemembranen.

Under arbejdet er foretaget en karakterisering af fem af fedtkuglemembranens hovedproteiner blandt andet xanthinoxidase, butyrophilin og PAS-proteinerne. De er karakteriseret med hensyn til størrelse, sammensætning og aminoterminale sekvenser. Resultaterne har medvirket til opstilling af en forbedret model for fedtkuglemembranen med angivelse af struktur og placering af proteinerne med dertilhørende kulhydrater, fosfatgrupper og enzymcofaktorer. Elektronmikroskopiske studier af fedtkuglemembranen illustrerer ligeledes strukturelle ændringer forårsaget af afkøling, omrøring, opvarmning og homogenisering.

Den nye viden om arten, strukturen og andre egenskaber af stadig flere proteiner i mælkens fedtkuglemembran vil dels kunne forklare flere fænomener angående variationer i mejeriprodukters konsistens og dermed på længere sigt anvendes til bedre styring heraf, og dels kunne give en bedre udnyttelse af mælkens værdistoffer. På det grundlag har Mejeribrugets ForskningsFond valgt at støtte en fortsættelse af projektet i et nyt ”Proteiner i fedtkuglemembranen – II”.

Projekt: 1992 - 1996

Budget: 10.270.000 DKK 

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden

Ekstern finansiering: FØTEK 1

Projektleder: Torben Ellebæk Petersen

Institution: Århus Universitet - Laboratorium for Proteinkemi

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 1996-9

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk