Moderne levnedsmiddelmykologiske metoder i relation til hygiejne

Projektets formål var at udvikle selektive metoder til hurtig, direkte og nøjagtig identifikation af de relevante skimmelsvampe i produktionsmiljøer og på produkter.

Af: Grith Mortensen 

Der var behov for betydelige forbedringer af tidligere mykologiske metoder, eller udvikling af helt nye specifikke og følsomme metoder, der kunne anvendes i produktkvalitetssikringsarbejde angående mug- og skimmelproblemer.

Det lykkedes at få tilvejebragt ny viden vedrørende de skimmelsvampe, der har kvalitetsforringende virkninger på oste. Ud fra et meget omfattende dansk og udenlandsk prøvemateriale blev det fastlagt, at blot en halv snes arter af skimmelsvampe er hovedansvarlige for forringelserne.

Arternes taksonomiske tilhørsforhold er blevet beskrevet ud fra deres morfologiske, fysiologiske, teknologiske og toksikologiske egenskaber.

Identifikation af skimmelsvampe har traditionelt været udført med en serie af meget tids- og arbejdskrævende undersøgelser, hvor isolatets evne til at udnytte forskellige næringssubstrater blev bedømt.

Projektets store succes var udviklingen af helt nye rutineegnede påvisnings- og identifikationsmetoder, som foruden at være simplere og hurtigere samtidig er mere specifikke end de hidtil benyttede metoder.

Projekt: 1992 - 1996

Budget: 3.140.000 DKK

Intern finansiering: Mælkseafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: FØTEK 2

Projektleder: Ole Filtenborg

Institution: BioCentrum-DTU, Sektion for Levnedsmiddelbioteknologi og Mykologi

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 1996-12

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk