Flowcytometriske metoder til påvisning og kvantificering af Listeria monocytogenes

Projektets mål har været at beskrive flowcytometriteknikkens mikrobiologiske anvendelsesmuligheder med særligt sigte på identifikation af Listeria monocytogenes.

Af: Grith Mortensen 

Flowcytofluorimetri er en af de mere sofistikerede sorteringsmetoder til at danne et overblik over blandt andet homogeniteten af en bakterieblanding. Via computerprogrammer oversættes den fluorescens, som bakterierne udsender på grund af en specifik mærkning med f.eks. et farvestof til et histogram over fluorescensintensitet som en funktion af antallet af bakterieceller. Den specifikke mærkning kan være på basis af f.eks. størrelse og form, enzymaktivitet eller DNAsammensætning.

Projektet har anvist en lovende teknik til hurtig og delvis specifik påvisning af mikroorganismer. Det er dog ikke lykkedes at færdigudvikle en metode til identifikation af Listeria monocytogenes.

Årsagen er blandt andet, at de anvendte antistoffer syntes at krydsreagere med andre ikke-patogene nærtbeslægtede mikroorganismer, hvorfor metoden ikke kunne anses som tilstrækkeligt sikker.

Projekt: 1992 - 1996

Budget: 2.250.000 DKK

Intern finansiering: Mælkeafgiftsfonden 

Ekstern finansiering: FØTEK 1

Afslutningsrapport: Juli 1996

Projektleder: Mogens Jakobsen

Institution: KVL, Mejeri- og Levnedsmiddelinstituttet

Læs mere om projektets resultater i slutrapporten 

Slutrapport nr. 1996-7

Grith Mælk 1

Grith Mortensen

Chefkonsulent, Branchesekretariat mejeri, Landbrug & Fødevarer/Skejby

Mobil: 40964114

E-mail: gmo@lf.dk