Sydfynsk kampgejst

NICHE Med afsæt i en produktion af rygeost på Sinai Landmejeri har et par fynske mejeriveteraner i selskabet Kirkeby & Thrane etableret en hastigt voksende forretning med salg af ost, yoghurt, smør og andre mejeriprodukter til kunder i Danmark og udlandet.

Hvid røg fra hvedehalm siver ned over de friske oste, og når mejerist Jakob Æbelø tager dem af karrusellen, er de blevet til fynsk rygeost.

Omkring kl. fem hver morgen bliver der tændt op under hvedehalmen på det lille, sydfynske Sinai Landmejeri. Så snart den hvide røg fra halmen begynder at sive ud af en nedadvendt ’skorsten’, bliver de friske oste sendt en tur ind under røgen, og efter 30-40 sekunder er de blevet til fynske rygeoste. Ostene bliver produceret den ene dag, røget og pakket den næste, hvorefter nogle af mejeriets medarbejdere kører de cirka 24 timer gamle oste ud til butikker og restauranter på Fyn og i Jylland. Den lokale ostespecialitet udgør flagskibet i det to år gamle mejeriselskab Kirkeby & Thranes egenproduktion, men kigger man ind på mejeriets lager, finder man et omfattende sortiment – lige fra yoghurt, skyr, creme fraiche, hytteost og fløde til gul ost, blåskimmel og smør.

Niche-mejeri
Mejeriets egenproduktion begrænser sig – ud over rygeost – til lidt gul ost, hvid ost i saltlage, kærnemælk og koldskål, så for at kunne tilbyde et bredt sortiment er selskabets direktør Kent Thrane altid på udkig efter samarbejdspartnere, som vil producere forskellige mejeriprodukter i Kirkeby & Thranes navn. Selskabet får således produceret smør og osteprodukter på flere af de mindre, danske mejerier, mens syrnede produkter som yoghurt, creme fraiche og skyr fremstilles i Tyskland, hvor det er lettere at skaffe mælk. ”Som det lille mejeri vi er, arbejder vi meget i nicher, og vi må hele tiden sno os for at finde løsninger, så vi kan efterkomme kundernes ønsker,” siger Kent Thrane, som ejer mejeriet sammen med Per Kildegaard i et aktieselskab.

Grossister fylder mest
Selskabet sælger sine produkter til både detailhandlen, grossister og som ingredienser til industrien – primært i Danmark, men også til det øvrige Skandinavien. Derudover har mejeriet fundet en niche i form af kosher-produkter, der afsættes til jødiske grossister over det meste af Europa. Den absolut største aftager er dog grossist-leddet – både de landsdækkende og mange mindre grossister. ”Vi kan jo sjældent konkurrere på prisen, og derfor er det ikke så tit, at man kan finde vores produkter i detailhandlen. Grossisterne er ikke helt så prisfølsomme som detailhandlen, og samtidig har vi en god historie bag vores produkter, som for eksempel mange restauranter er glade for. Vi kan godt mærke, at der er en stigende efterspørgsel efter mindre producenter, der både har en historie og deres egne opskrifter og produktion, og som måske er lettere at få kontakt til,” fortæller Kent Thrane.

Udvidelse lurer
I løbet af de to år selskabet har eksisteret, er omsætningen fordoblet. ”Vores salg til det danske marked vokser, og hvis udviklingen i efterspørgslen fortsætter, vil vi enten være nødt til at udvide her på mejeriet eller finde nogle andre bygninger, for vi vil meget gerne producere mere i Danmark,” understreger Kent Thrane. På mejeriet fylder rygeosten mere og mere i produktionen, og det er Kent Thrane godt tilfreds med, for hans familie har arbejdet med rygeost i flere generationer. Hans bedsteforældre og forældre ejede mejeriet Thrane Røgeost i Odense, og det har givet ham både et særligt forhold til og en masse viden om den fynske specialitet, hvor der kan være mange meninger om den perfekte røgning. Kent Thrane har valgt at bruge hvedehalm – i øvrigt fra landmanden, som er nabo til mejeriet – fordi det giver osten både den smag og den gyldne farve, som han mener, en rygeost skal have. Men derudover holder han produktionsmetoden inden for mejeriets fire vægge.

Mælk fra Sønderjylland
Da Kent Thrane købte mejeriet i 2011, fulgte der ikke mælk med, og der var – og er stadig – ingen fri mælk på Fyn. Problemet er blevet løst ved at købe mælk af det sønderjyske selskab SøMælk, der udelukkende leverer mælk til mindre, selvstændige mejerier. Kent Thrane så dog gerne, at mælken til mejeriets produkter, ikke mindst til den fynske rygeost, kunne komme fra fynske køer, i stedet for at skulle tage turen fra Sønderjylland. Han er derfor spændt på, hvad der kommer til at ske, nu hvor kvoterne er ophævet. ”På sigt vil vi gerne have mere dansk – og meget gerne fynsk – mælk, så skulle der komme et par mælkeproducenter og banke på, vil vi gerne i dialog med dem,” slutter Kent Thrane.

Fynske mejeri-rødder
De to ejere af selskabet Kirkeby & Thrane har dybe og godt sammenfiltrede rødder i det fynske mejeribrug. Kent Thranes familie ejede gennem flere generationer Thrane Røgeost i Odense. Da mejeriet i 2006 fusionerede med Ørbæk Mejeri, ejet af Preben Faurholt, kom selskabet til at hedde Faurholt og Thrane I/S. Selskabet blev i 2011 overtaget af Arla Foods. Den anden ejer af selskabet, Per Kildegaard, har tidligere ejet mejerierne Gundestrup, Kirkeby og Hårby, som i vid udstrækning fik leveret mælk fra Ørbæk Mejeri. Da Arla overtog Faurholt og Thrane, og dermed Ørbæk, var det slut med mælkeleverancerne og dermed mejeriproduktion. I 2011 blev det sidste af Per Kildegaards mejerier derfor solgt fra, og han stod tilbage med eksportvirksomheden Kirkeby Cheese Export. ”Både Per Kildegaard og jeg ville gerne ind og være en spiller på det danske hjemmemarked igen, så i 2011 købte jeg Landmejeriet Sinai, som på det tidspunkt var ledigt,” fortæller Kent Thrane. I 2013 blev selskabet Kirkeby & Thrane stiftet, og de to navne blev valgt, fordi de har en historie og er kendt i mejeriverdenen.

Fakta om …
Kirkeby & Thrane A/S
Kirkeby & Thrane blev stiftet i 2013. Det er et selvstændigt aktieselskab, ejet 50/50 pct. af Per Kildegaard og Kent Thrane, og er et datterselskab til handelsvirksomheden Kirkeby Cheese Export. Selskabet ejer Landmejeriet Sinai, som er fra 1887, og dermed et af Danmarks ældste mejerier. Mejeriet ligger ved Broby på Fyn. På mejeriet arbejder fire-seks ansatte i produktionen, og tre er ansat i administrationen. Mejeriet har sin egen kølebil, der kører ud til kunder på Fyn og til dels i Jylland, resten af distributionen sker gennem vognmænd. På mejeriet er foråret den travleste tid, fordi det er højsæson for rygeost. Kirkeby Cheese Export beskæftiger seks medarbejdere med salg, marketing og økonomi på kontoret i Svendborg.

Nye tal om mejeribranchen

Hvor mange ton ost eksporterede Danmark sidste år? Er importen af yoghurt stigende? Få svarene i en helt ny udgave af den klassiske ’Mejeristatistik’.

Læs mere

Oste forvandles i kalkgruben

Thise Mejeri lader nogle af deres oste ’gå under jorden’ – nærmere bestemt i Hjerm Kalkgrube – når de skal lagre. Opholdet giver ostene en helt anden smag og konsistens, end de ville have fået på et normalt lager.

Læs mere

Kvægbruget møder veloplagt kommissær i Bruxelles

Formanden for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund, og formanden for Mejeriforeningen, Steen Nørgaard Madsen, mødtes tirsdag aften med EU's landbrugskommissær Phil Hogan i Bruxelles for at drøfte forslaget til CAP 2020 og markedssituationen.

Læs mere