Mejeribranchens helt store genbrugsbutik

KØB/SALG Mejeriudstyr i rustfrit stål bliver sjældent slidt op. Det udnytter en lille nordjysk virksomhed, som har gjort det til sit speciale at opkøbe og afhente brugt mejeriudstyr og sælge det videre til hele verden.

Hos AC Mejerimaskiner i Løkken er man leveringsdygtig i brugt mejeriudstyr i alle størrelser.

Kører man gennem Løkkens industrikvarter, kan man ikke undgå at lægge mærke til en stor grund, hvor cirka 150 rustfri ståltanke i alle former og størrelser står opmarcheret. Får man også lov at kigge ind i den tilhørende hal, kan man opleve en smørkanon fra Holstebro Mejeri, der står side om side med en fyldemaskine fra et norsk mejeri, et 4.000 liters ostekar fra Ørbæk Mejeri og tusindvis af andre små og store dele til mejeriproduktion. Det hele venter bare på en ny ejer – sandsynligvis fra udlandet.

Forretningen med Danmarks største udvalg i brugt mejeriudstyr hedder AC Mejerimaskiner. AC står for Arne Christensen, og det var ham, der startede firmaet i 1982. Arne Christensen, som er uddannet mejerist, ejede på det tidspunkt Løkken Mejeri, men da Nordjysk Mejeriselskab overtog mejeriet, stod han uden arbejde. Hans sidste opgave var at sælge mejeriets udstyr, og det gik overraskende hurtigt og let.

”Det viste sig, at der var stor interesse for maskineriet,” fortæller Arne Christensen og fortsætter: ”Som mejerimand vidste jeg, at der på det tidspunkt stod meget udstyr tilbage i de mange små mejerier, der var lukket her i Vendsyssel. Det kunne jeg jo lige så godt hente og sælge videre, når der nu var så stor interesse for brugt mejeriudstyr.” Dermed var grundstenen til firmaet lagt.

Fra Vendsyssel til hele verden

I de første år opkøbte firmaet mest udstyr fra små, nordjyske mejerier, der kunne hentes på en enkelt dag. I dag, godt 30 år senere, har firmaet netop afsluttet et halvt års arbejde på Hjørring Mejeri, som Arla lukkede sidste sommer. Arne Christensen søn, Lars Christensen, som i 2005 overtog direktørposten i firmaet, fortæller:

”Det var en lidt atypisk opgave for os, dels fordi mejeriet var så stort, og dels fordi vi ikke skulle overtage udstyret. Vores opgave var at demontere alt maskineri på mejeriet og sende det meste videre til andre Arla-mejerier; blandt andet har vi kørt en af silotankene ned til deres mejeri ved München,” fortæller Lars Christensen.

Han er vokset op mellem brugt mejeriudstyr, og suppleret med en uddannelse som maskinarbejder havde Lars Christensen et godt grundlag for at overtage ledelsen efter sin far. Det er dog ikke meget, Lars Christensen får tid til at slide på chefstolen. Da han ud over at deltage i det praktiske arbejde samtidig er firmaets opkøber og sælger, går meget af hans tid med at finde brugt udstyr fra mejerier og nogle gange også bryggerier, og få det bragt hjem – ofte fra udlandet.

”Vi har i årenes løb hentet udstyr fra cirka 70 mejerier i Norge, men efterhånden er deres mejeriindustri ved at være lige så meget up-to-date som den danske, så nu er vi også begyndt at hente udstyr i Tyskland og kigger også lidt på Polen,” fortæller Lars Christensen og tilføjer: ”Vi får dog stadig brugt udstyr fra danske mejerier, typisk fordi kapaciteten er blevet for lille. Og da dansk mejeriudstyr som regel er mindst et skridt foran niveauet i udlandet, vil der altid være efterspørgsel på det andre steder i verden.”

Et mejeri til Zimbabwe

Og man må sige, at udstyret fra Løkken kommer vidt omkring. Ståltankene bliver for det meste solgt til Nordeuropa, men kan – ligesom det øvrige procesudstyr – også ende i Australien, Østeuropa, Kina eller Sydamerika – selv Nepal har der stået på en adresseseddel.

En af de mere specielle kunder var den navnkundige dansker Wolle Kirk, som stammede fra Hanstholm, men som fra 1973 til 2002 drev en kvæg- og tobaksfarm i Zimbabwe – og et mejeri.

”En dag kom han ind på mit kontor og sagde, at han gerne ville købe et mejeri. Jeg svarede, at det kunne han sagtens, han bare skulle sige, hvor stort han ville have det,” husker Arne Christensen. Mejeriet i Zimbabwe kører så vidt vides stadig.

En anden speciel handel bestod af 12 øltanke, som firmaet købte, da Carlsberg i 2008 flyttede sin produktion fra Valby til Fredericia.

”Tankene var så store, at de ikke kunne transporteres på vejene, men måtte sejles til Hirtshals. Kort tid efter blev fire af dem sejlet videre til Belgien, hvor de skulle bruges til noget olieproduktion, andre fire blev solgt til Danmark Protein, og et par stykker kom til fiskeindustrien i Nordnorge,” fortæller Lars Christensen.

Krisetid er genbrugstid

Selve arbejdet med at opkøbe og sælge det brugte mejeriudstyr foregår i en verden for sig, hvor alle kender alle.

”Selv om internettet selvfølgelig vinder frem, foregår meget af vores køb og salg stadig ved hjælp af 'mund-til-mund'-metoden gennem kolleger og kontaktpersoner i de forskellige lande. Det er ofte tidligere mejerifolk, som på et tidspunkt selv har købt noget af os, der formidler kontakten på en slags freelancebasis,” forklarer Lars Christensen.

Den økonomiske krise, der de seneste fem-seks år har sat meget i stå over det meste af verden, er tilsyneladende blæst helt uden om Løkken. ”I krisetider skal rigtig mange virksomheder spare, og i stedet for at købe nyt vælger de at købe brugt udstyr. Så faktisk har vi ikke haft så meget imod krisen heroppe,” lyder det på nordjysk fra Lars Christensen.

FAKTA om AC Mejerimaskiner
Grundlagt i 1982 af mejerist Arne Christensen, som i 2005 overlod direktørstolen til sin søn, Lars Christensen.
Opkøber og afhenter brugt udstyr fra mejeri- og levnedsmiddelbranchen. Udstyret sælges videre uden bearbejdning, da det som regel skal tilpasses hos køberen.
Seks ansatte, heraf to på kontoret.
Ejer tre lastbiler, der er specialbygget til at transportere silotanke - den hidtil største har været på 350.000 liter.

Mere mælk og mere ost på privatmejerierne

2019 var et godt år for de privatejede mejerier, som både indvejede mere mælk og producerede mere ost end året før. Det konstaterede formanden for Foreningen Danmarks Privatmejerier på foreningens generalforsamling.

Læs mere

Arla går med i kampen mod madspild

Arla Fonden, Too Good To Go og Arla er er gået sammen i en ny alliance, der skal bekæmpe madspild i de danske hjem.

Læs mere

Her laves der mælk, så fuglene synger

Jørga og Ebbe Hvelplund skaber plads til natur og et varieret dyre- og planteliv i deres økologiske mælkeproduktion. Parrets bedrift blev mandag præsenteret som et godt eksempel på bæredygtigt landbrug.

Læs mere