Eksport af økologiske mejerivarer

Økologiske mejerivarer har i de seneste ti år været drivkraften i den danske økologieksport, idet mejerivarerne i de fleste af årene har udgjort omkring halvdelen af den samlede økologieksport. Her kan du læse mere om eksport af økologiske mejerivarer.

Produkter
Produktion
Økologi
Eksport

En væsentlig årsag til dette er, at produktionen af økologisk mælk siden årtusindeskiftet har været markant større end det, som vi forbruger i Danmark. Derfor har mejerierne haft stor fokus på at eksportere økologiske mejerivarer på lignende vis som det sker med konventionelle mejerivarer. Arla er ansvarlig for hovedparten af den økologiske mejerieksport, men i de senere år er Thise Mejeri også kommet godt med på eksportvognen, ligesom flere af de øvrige mejerier har en mindre eksport.

Tyskland er det suverænt største eksportmarked for økologiske mejerivarer, mens Kina i de seneste par år har vokset sig til det næststørste marked med en eksport på 300 mio. kr. i 2016. Mejerieksporten til Tyskland og øvrige nærmarkeder udgøres af økologisk drikkemælk, smør og ost, mens eksporten til Kina primært er modermælkserstatning/pulver og langtidsholdbar drikkemælk. Kinesernes motiver til at købe danske økologiske mejerivarer er høj fødevaresikkerhed og gode kvalitetsprodukter, og så vil mange kinesiske forbrugere gerne betale den merpris, som denne sikkerhed giver.

Danmark har en lille import af økologiske mejerivarer, hvilket skyldes at vi selv har en stor produktion i Danmark. Importen udgøres primært af økologiske special oste, idet danske forbrugere også gerne vil have spændende oste, der ikke produceres i Danmark – bl.a. fra Frankrig, Tyskland og Holland.

Eksport af økologiske mejerivarer


Mio.kr.

2012

2013

2014

2015

2016

Økologieksport, i alt

1.166

1.533

1.721

1.983

2.447

Heraf mejeri:

 

 

 

 

 

  • Mælk, fløde mv.

454

709

739

540

646

  • Smør

35

35

47

82

110

  • Ost

45

94

70

84

104

  • Næringsmidler*

40

128

95

266

329

Kilde: Danmarks Statistik. *Primært modermælkserstatning/pulver.

 

spørg eksperten

Ejvind Pedersen
Ejvind  Pedersen
Chefkonsulent, Økologiafdelingen
Se profil

Ostemaden er stadig danskernes favorit på morgenbordet

En ny undersøgelse viser, at en ud af fem danskere starter dagen med en ostemad, og det er fortsat Danbo-osten, der oftest bliver sat på morgenbordet.

Læs mere

Stor vækst i den økologiske mejerieksport

Den danske eksport af økologiske mejeriprodukter steg markant fra 2015 til 2016, og ifølge chefkonsulent Ejvind Pedersen vil væksten tage yderligere til i de kommende år.

Læs mere

Fortsat oste på Endrup Mejeri

Arla overtog i september 2017 det konkurstruede Endrup Mejeri, og det er nu besluttet, at mejeriet fremover skal fungere som modningscenter og pakkeri for oste.

Læs mere