Dyrevelfærd

I Danmark lægges der stor vægt på at dyrene har deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov opfyldt for at sikre god dyrevelfærd. Hvad angår mejeriindustrien i Danmark, så anses de danske køer for at leve under høje standarder af dyrevelfærd. Som noget ret enestående er der i Danmark en særskilt lovgivning, der sikrer danske køers dyrevelfærd. 

Landmænd er etisk og lovgivningsmæssigt forpligtede til at skabe en god velfærdsstandard for de husdyr, de er ansvarlige for. Derudover gavner en god dyrevelfærd både dyrene og gården, da køer der trives giver mere mælk.

Nedenfor kan du læse meget mere om dyrevelfærd og få svar på nogle af de mange spørgsmål, der kunne opstå i relation til mælkeproduktion.

Er der hormoner i mælken?

På baggrund af historier fra især USA, tror nogle forbrugere at der i vid udstrækning anvendes hormoner i den danske mælkeproduktion. Men e...

Er det synd at tage den nyfødte kalv fra koen?

I en malkekvægsstald er man nødt til relativt hurtigt at adskille den nyfødte kalv fra koen. Mange forbrugere er af den opfattelse, at det e...

Hvad er bedst for en malkeko - at komme på græs eller at stå i en stald?

Flere og flere forbrugere bekymrer sig om dyrevelfærd. Men hvad er egentlig bedst for koen? - at stå ude på en græsmark eller inde i en løsd...

Inseminering af malkekøer

Mange landmænd inseminerer deres køer med special-sæd fra tyrestationer. Men burde man ikke hellere lade naturen gå sin gang og bruge en rig...

Kan man undgå at kalve aflives ved fødslen?

I 2016 aflivede landmændene godt 26.000 kalve umiddelbart efter fødslen. Mange forbrugere er oprørte over det store antal og kan ikke forstå...

Malkekøers korte levetid

En malkeko har et relativt kort liv. Faktisk så slagtes de fleste køer allerede, når de er omkring fem år gamle. En kos naturlige levetid er...

Transport af kvæg - går det ud over dyrenes velfærd?

Hver dag transporteres tusindvis af køer rundt i Danmark og Europa. Men hvordan står det egentlig til med dyrevelfærden under transporterne?...

SPØRG EKSPERTERNE

Grith Mortensen
Grith  Mortensen
Chefkonsulent, Forskning & Fødevarer
Se profil
Kim Tram Sørensen
Kim Tram  Sørensen
Chefkonsulent
Se profil

Ostemaden er stadig danskernes favorit på morgenbordet

En ny undersøgelse viser, at en ud af fem danskere starter dagen med en ostemad, og det er fortsat Danbo-osten, der oftest bliver sat på morgenbordet.

Læs mere

Stor vækst i den økologiske mejerieksport

Den danske eksport af økologiske mejeriprodukter steg markant fra 2015 til 2016, og ifølge chefkonsulent Ejvind Pedersen vil væksten tage yderligere til i de kommende år.

Læs mere

Fortsat oste på Endrup Mejeri

Arla overtog i september 2017 det konkurstruede Endrup Mejeri, og det er nu besluttet, at mejeriet fremover skal fungere som modningscenter og pakkeri for oste.

Læs mere